Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas, EU

  Kolaps ili kriza? Češka i EK sazivaju HITAN SASTANAK zbog CENE energenata

  Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i češki premijer Petr Fijala dogovorili su se da Češka, predsedavajuća zemlja EU, što hitnije sazove hitan vanredni sastanak ministara energetike zemalja članica da se dogovore kako da zauzdaju cene energenata.

  To je Fijala danas objavio na Tviteru i najavio „konkretne vanredne mere u rešavanju energetske situacije“, dok je ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kazao da će sastanak biti što je pre moguće.

  Ministar je ove sedmice bio najavio da bi rešenje koja bi Češka svakako podržala, bilo da se u EU odrede maksimalne cene struje, gasa i nafte.

  Šta je plan?

  „Moguća bi bilo takodje diverzifikacija cena prema tipu proizvodnje električne energije ili da se promeni sistem emisionih dozvola. To su ;vrlo tehničke debate i svako rešenje ima svoje pristalice“, kazao je Sikela.

  Obuzdavanje cena energenata koje su se od napada Rusije na Ukrajinu otele kontroli, tražio je juče i predsednik Češke Miloš Zeman, a danas su predstavnici regionalnih vlasti Češke zatražili od vlade da od naredne godine počne da reguliše cene energenata bez obzira na evropsko rešenje.

  „Kolaps, a ne kriza“

  „Rast cena je takav da se više ne može govoriti o krizi već o kolapsu. Rusija koristi gas kao oružje. Naš predlog za domaćinstva je da vlada od početka godine predje na regulisanu cenu. Dotiralo bi se 75 odsto uobičajene potrošnje u konkretnom objektu. Za javni sektor država bi trebalo da odredji državnog prodavca energija. Energetske kompanije bi zakon obavezao da mu prodaju 10 do 15 odsto svoje proizvodnje“, kazao je predsednik Asocijacije regiona Češke, Martin Kuba.

  Ministar pravde Pavel Blažek upozorio je da je raspoloženje u društvu najdramatičnije od pada komunista i da ako se ne reši energetska kriza prete socijalni nemiri i ugrožen je i sam politički sistem u zemlji.

  „Ukoliko se ne nađe zajedničko evropsko rešenje ugrožena je i sama Evropska unija“, kazao je danas Blažek na sednici Poslaničkog doma češkog parlamenta.

  Snabdevanje gasom ne treba da brine Srbiju, stručnjak objašnjava i zašto

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE