Koji su uslovi i kako podneti zahtev za subvenciju za kupovinu prvog stana?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koji su uslovi i kako podneti zahtev za subvenciju za kupovinu prvog stana?

  Sve žene koje su rodile dete u ovoj godini, bez obzira koje im je to dete po redu rođenja, mogu da konkurišu za subvencije države za kupovinu prvog stana ili kuće.

  Uslovi su, između ostalog, da nemaju nekretninu u vlasništvu i da se za subvenciju prijave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

  Ministarstva za brigu o porodici i demografiju objavilo je na svom sajtu da majke zahtev za subvenciju podnose službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta.

  Uredba Vlade Republike Srbije kojom su propisani uslovi o dodeli državne pomoći za kupovinu prvog stana ili kuće po osnovu rođenja deteta, u maksimalnom iznosu od 20.000 evra, objavljena je u Službenom glasniku I dostupna je na sajtu Ministarstva: http://minbpd.gov.rs/zakoni/zakon-o-finansijskoj-podrsci-porodici-sa-decom/.

  Majke imaju pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, izgradnji kuće, kao i subvenciju prilikom podizanja kredita za ove namene.

  Zgrada, kupovina stana, subvencije

  Novčana sredstva bespovratna

  Novčana sredstva koja dobiju po ovom osnovu su bespovratna.

  U saopštenju se podseća da će ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva.

  “Osnovni uslovi za državnu pomoć su da majka u vlasništvu ili suvlasništvu nema nekretninu i da prihodi bračnih partnera nisu veći od dve prosečne plate na republičkom nivou”, ukazuje ministarstvo.

  Najveće učešće u iznosu od 50 odsto cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja.

  Izgradnju ili kupovinu kuće ili stana u drugim opštinama, država bespovratno subvenicioniše sa 20 odsto od cene nekretnine do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

  Inače, ministar finansija Siniša Mali objavio je na svom Instagram profilu da je interesovanje za subvencije za kupovinu stana ili kuće veliko.

  Kako je napisao u storiju, svi koji su zainteresovani imaju priliku da postave pitanje, a pristiglo je više od 200 pitanja o subvencijama za kupovinu stana ili kuće.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE