Kod komšija na "tankovanje", jeftinije je

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kod komšija na “tankovanje”, jeftinije je

  Zbog dosta povoljnije cene goriva nego u Srbiji, Bosna je sve popularnija destinacija za “tankovanje”, a primetne su i “načičkane” pumpe i redovi, čim se pređe granica. Lepo pumpadžijma, a lepo i vlasnicima automobila koji po gorivo dolaze iz gotovo cele Srbije, piše Blic.

  Najviše dolaze iz pograničnog područja, Bogatića, Šapca, Rume, Mitrovice… Ali ima i vozača sa beogradskim tablicama. Svi ovde pune rezervoare jer im je jeftinije – priča Dejan Stanković, radnik jedne pumpe.

  Zbog niže cene goriva u susednoj Bosni i Hercegovini, građani Srbije okupirali su njihove benzinske stanice. Svaka druga tablica je “BĆ”. Vozačima iz Bogatića i iz Badovinaca isplati se i na rezervoar. Uz dobar izgovor, poput onog “imam zemlju u susednoj zemlji”, niko na granici ne pravi pitanje. A i uz drugi, slabiji alibi, da li bi iko imao milosti da pravi pitanje za jednu crvenu, koliko se uštedi po prelasku…

  – Jeste jeftinije, nema šta. Svi sipamo. Kad nemamo novca da pređemo preko, sipamo od preprodavaca. Ovde trguju iz cele Mačve, Šapca, pa i Pocerine. Vikendom ne možemo da dođemo na red da pređemo granicu. Ja ne trgujem, idem po ugalj. I ugalj je jeftiniji u Bosni – kaže Miroslav Nedeljković.

  Svi derivati su jeftiniji, a po litri goriva u proseku se štedi od 30 dinara pa naviše.

  – Kad sam već tu u Badovincima, isplati se. Nekih 30 dinara je razlika. Iz Beograda do mog paše u Badovincima uštedim oko dve hiljade dinara i pokrijem troškove puta – kaže Ivan Levajac.

  Matematika je jasna, štedi se na svim derivatima. Evrodizel košta 1,69 km, odnosno 101,4 dinara, dok je u Srbiji 150, pa je ušteda skoro 50 dinara. Oko 40 dinara štedi se na litri benzina, jer je u Bosni evrosuper od 95 oktana oko 105 dinara, u Srbiji 142, a od 98 oktana 111 dinara, dok je u Srbiji 150 dinara. Auto-gas je 45 dinara pa vozači uštede oko 30 dinara. Zakon, akcize i cena sirove nafte vozačima su u drugom planu. Ne zanima ih politka, bitna je ušteda.

  Dizel i auto-gas najskuplji u Srbiji

  Posle pet meseci rasta cene nafte (ukupno oko 43 odsto), došlo je do povećanja maloprodajnih cena goriva u Srbiji i svim zemljama okruženja.

  – U Srbiji su prosečne maloprodajne cene benzina u prethodne dve nedelje povećane za 1,01 dinar, ili nešto manje od jednog evrocenta, a dizela za 1,1 dinar ili 1,19 evrocenti. Najveći skok cena, 4-5 evrocenti, zabeležen je u Hrvatskoj. Prosečne cene benzina u Srbiji su na nivou regionalnog proseka, dok se cene dizela i TNG (auto-gasa) svrstavaju u red najvećih – ističu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE