Ko je Tomislav Tomašević, čovek koji je osvojio Zagreb?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Tomislav Tomašević, čovek koji je osvojio Zagreb?

  Iako još nije pobedio jer ga tek očekuje drugi krug izbora za novog gradonačelnika Zagreba, može se reći da je Tomislav Tomašević već sada apsolutni dobitnik izbora za prvog čoveka hrvatske prestonice.

  Aktivista i kandidat za gradonačelnika Zagreba iz zeleno-leve koalicije Možemo!, ubedljivi je pobednik prvog kruga izbora sa osvojenih 45,08 odsto glasova.

  Tomašević je posle objave rezultata izjavio da su građani na lokalnim izborima u glavnom gradu Hrvatske rekli da su za promene.

  Građani Zagreba su rekli da promeni, da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje“, rekao je Tomašević.

  Naglasio da je ta koalicija ostvarila korak i po od dva da „oslobodi grad od korupcijske hobotnice“ i istakao da je potrebno „još samo pola koraka da promenimo model upravljanja ovim gradom“.

  (AP Photo/Darko Bandic)

  Na osnovu oko 95 odsto obrađenih biračkih mesta, na drugom mestu je kandidat desnog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro s 12,21 odsto osvojenih glasova, a treća je zamenica nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti) s osvojenih 11, 29 odsto.

  Ko je Tomislav Tomašević?

  Tomašević je rođen u Zagrebu 13. januara 1982. godine. Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promena i učestvovanje u njima.

  Diplomirao je politikologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka, a na britanskom Kembridžu je magistrirao u području životne sredine, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

  Tomašević se 2017. godine kandidovao za mesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ‘“želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svetskoj listi najpoželjnijih gradova za život’“.

  Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu i stručnjak za zaštitu životne sredine i upravljanje komunalnim uslugama, a aktivizmom je počeo da se bavi kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji.

  Kao prioritete za grad Zagreb lider zeleno-leve koalicije ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge i svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi). Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, kroz zelenu industrijalizaciju, kroz instrumente zelene javne nabave i razvoj društvenog preduzetništva.

  Promena koja se dešava jednom u 20 godina

  Hrvatski mediji pišu da je Tomislav Tomašević najvažniji novi hrvatski političar još otkako je Zoran Milanović 2007.godine nasledio Ivicu Račana na mestu predsjednika SDP-a. Sa druge strane, Zagrepčani su glasali izvan uobičajenih ideoloških okvira, što se dešava, kako ocenjuju, jednom u dvadeset godina.

  Pre dve decenije Ivica Račan i Dražen Budiša, bivši komunistički lider i bivši nacionalistički politički zatvorenik, slomili su gotovo večni okvir hrvatskih ideoloških podela. Danas je Tomislav Tomašević, posle dvadeset godina, ponovo poništio podelu između hrvatskih hereditarnih levičara i hrvatskih hereditarnih desničara: inače ne bi dobio plebiscitarnu podršku Zagrepčana, navodi Telegram.hr.

  Budući premijer Hrvatske?

  Tomislav Tomašević pokrenuo je strateški proces promena na hrvatskoj političkoj sceni. Hrvatska politika je već godinama nepodnošljivo neefikasna, pokvarena, nekompetentna i u biti iritantna. I istorijski neodrživo sukobljena. Tomislav Tomašević političar je koji menja to nepodnošljivo stanje, pišu mediji.

  Zbog toga je, kako ocenjuju, njegov trijumf je događaj od neprocenjive važnosti ne samo za Zagreb, celu večnost kontaminiran nesretnim i kriminalnim Milanom Bandićem, nego i za hrvatsku državnu politiku. Potpuno je jasno da bi za nekoliko godina Tomislav Tomašević mogao postati hrvatski premijer. Da bi se to dogodilo, gospodin Tomašević prvo bi morao pretvoriti Možemo u relevantnu nacionalnu stranku.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE