Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Milan Bandić, čovek koji je Zagrebom vladao dve decenije?

  Hrvatski političar i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u 66. godini od posledica srčanog udara.

  Imao je niz zdravstvenih problema

  Kako prenosi HRT, zagrebački gradonačelnik imao je niz zdravstvenih problema, a u utorak je trebalo da ide na operaciju glasnih žica.

  Gradom Zagrebom će do lokalnih izbora u junu upravljati Jelena Pavičić Vukičević, zamenica gradonačelnika. Bandić je na čelu Zagreba bio 21 godinu.

  Iz grada zagreba je saopšteno da je “živeo za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći celoga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu”

  Milan Bandić rođen je 1955. u Grudama, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Godine 2000. upisao postdiplomske studije. Od 1980. do 1983. bio je zaposlen u fabici Ledo, od 1983. do 1990. na Opštini Pešćenica. Od 1995. do 2000. bio odbornik u Skupštini grada Zagreba.

  Gradonačelnik od 2000. godine

  Prvi put za gradonačelnika izabran je 2000. godine, a na tom mestu do danas napravio je pauzu samo u period od 2002. do 2005. kada je bio zamenik gradonačelnika.

  Hrvatski mediji pišu da je postao jedan od najbogatijih hrvatskih političara.

  Index tako podseća na njegovu izjavu od pre desetak godina, kada je kazao da mu je san da bude Gebels. “Moj san je bio da budem Gebels. Ako ne najuspješniji, onda izvrstan u svom poslu“, rekao je Bandić pre desetak godina.

  Jedino njegovo radno iskustvo u realnom sektoru bilo je u Ledovoj hladnjači, ali ni tamo se nije zadržao dugo. Od tada kreće njegova politička karijera.

  Jedina trogodišnja pauza tokom koje nije bio gradonačelnik hrvatskog glavnog grada nastupila je nekon što je 2002. godine pijan prouzrokovao saobraćajnu nesreću i pokušao podmititi policajca. Morao je podneti ostavku. Na mesto gradonačelnika vraća se 2005. godine.

  Na pitanje o teškom finansijskom stanju Grada Zagreba pričao je anegdote

  Na pitanje o teškom finansijskom stanju Grada Zagreba pričao je anegdote, umesto političkih analiza nizao je basne, a na ekonomske pokazatelje nabacio bi dosetku o svom psu Rudiju. Na „how are you“ odgovarao je s „ke“. Bila su to vremena kada je pio vodu kao žaba i jeo sneg. Kada je na niz neugodnih pitanja odgovarao tvrdnjom da je „Hrvat i katolik“, piše Index.

  Njegovim glasačima ne samo da nisu smetale afere i sumnjivo bogaćenje na račun građana, nego im nije zasmetala ni očigledna mizoginija zagrebačkog gradonačelnika, sve češće i grublje seksističke uvrede, patrijarhalno-patronizirajući odnos i pretnje.

  Respektabilan broj žena pokazao je da nemaju nikakav problem sarađivati s takvim Bandićem, biti na listi, ćutati i smijuljiti se žrtvama gradonačelnikovih ispada dok on ispred njihovih očiju vređa i ponižava druge žene i svoje kritičare.

  Izvor: BIZLife, hrvatski mediji

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE