"Knjiga o Milutinu": Ovacije i višeminutni aplauzi za Nenada Jezdića

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Knjiga o Milutinu”: Ovacije i višeminutni aplauzi za Nenada Jezdića

  “Knjiga o Milutinu” Danka Popovića, knjiga koja je osamdesetih godina prošlog veka prodata u stotinama hiljada primeraka, od sinoć je i zvanično na sceni Zvezdara teatra.

  Premijerno izvođenje komada u režiji Egona Savina, koji je radio i adaptaciju teksta, simbolično je održano na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra.

  Glavnu ulogu odigrao je Nenad Jezdić. On nas je svojim kazivanjem prvog dela ove knjige, upoznao sa Milutinom Ostojićem. Srpskim seljakom, koji je učestvovao u tri rata i prošao golgotu povlačenja preko Albanije.

  Višeminutni aplauz upućen Jezdiću koji je skoro dva sata na sceni govorio Milutinovu ispovest, vraćao je glumca na poklon nekoliko puta.

  “Milutin i njegovo žitije je toliko sadržajno, tačno, da nema šta da se doda. A toliko je važno da se svi naši Milutini, svi koji se nalaze u porodičnim albumima, porodičnom trajanju, da se ta paradigma oživi. Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva. I postavljam pitanje dostojnosti da ja to igram. Sveprisutna mi je sumnja u glavi da li sam uopšte dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić“, rekao je glumac Nenad Jezdić o svojoj novoj ulozi.

  Komad je nastao po knjizi Danka Popovića “Knjiga o Milutinu”, koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka. U svojim razmišljanjima, Milutin, običan seljak iz šumadijskog sela Koštunići, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju i na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici.

  Scenografiju i kao i kostime za ovu monodramu je radila Vesna Popović, dok je kompozitor Bora Dugić. Reprize koje su zakazane za 12, 18. i 19. novembar su rasprodate.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Nikola Vukelić, Jakov Simović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE