Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Knjiga koja je ujedinila Vidojkovića,Teofila i Dražu

  Knjiga Marka Vidojkovića „E baš vam hvala“ juče je predstavljena u Dorćol platz-u. Štivo u izdanju Lagune mašta o tome kako bi sve izgledalo da je Jugoslavija opstala. Sve se poklopilo i sa obeležavanjem Dana Republike.

  “Još od 2008. sam imao ideju da napišem jedan horor roman koji bih smestio u ovdašnju SFRJ iz 80ih godina jer mene jako fascinira taj kontrast između te neke nevine i idealne Jugoslavije i onoga što se kasnije desilo. Čitaoci koji se sećaju Jugoslavije moći će, nakratko, da se vrate zemlji koja je od njih oteta pre skoro tri decenije. Imaće priliku da vide u kakvu je moćnu državu ona izrasla, ali i to na koji način bi jugoslovenski komunisti rešili naše tranzicione probleme. Ovaj roman je omaž jednoj izgubljenoj zemlji i prodatim idealima“” kazao  je Vidojković.

  Žanr ovog štiva pisac definiše kao naučnu fantastiku. Kaže da mu je samo pisanje veoma teško palo iz dva razloga.

  „Prvi je  borba da preživim i sklopim kraj sa krajem, a drugi  bio to da se uživim u komunistu koji ima 40 godina, a kome se nije desilo ni blizu onoga što sam ja lično proživeo“, kazao je Vidojković.

  Gosti promocije bili su kolumnisti i urednici „Vremena“ i „Danasa“ Teofil Pančić i Draža Petrović.

  „U paralelnom univerzumu urnebesnog, zabavnog, a opet i sasvim ozbiljnog Vidojkovićevog romana, Jugoslavija se nikada nije raspala, svi smo bogati, zdravi i potentni samoupravljači i ide nam baš dobro, a kosmičkim kvarom uskrsli četnici i ustaše na kraju će, naravno, dobiti po nosu. Jer su negativci i negotivci koji dolaze iz paklenog sveta raspada i užasa – dakle, iz naše dronjave stvarnosti, iz najinferiornije verzije nas samih. Bogme, ako pronađem kapiju paralelnog sveta iz ove knjige, nećete me više videti ovde.“ rekao Pančić.

  Draža  Petrović se u svom fazonu osvrnuo na Tita i komunističku prošlost.

  „Moja porodica je, može se reći, bila antikomunistička, nisu voleli komuniste, Jugoslaviju manje-više. Moj rođak je na dan kada je Tito umri bio na nekoj svadbi. Ušao je neki policajac i rekao da prekinu muziku. Moj rođak je konstativao: Šteta, mlad čove. Bili su cinični prema celim tom ambijentu. Ja nisam bio na Titivoj sahrani, nisam ušao u Kuću cveća do ne znam kad. Ali se kod mene, kao i kod svih muškarsca srednjih godina, ta jugonostalgija javila baš nekako sada.

  Knjigu “E baš vam hvala“ objavila je „Laguna“, a za dva meseca doživela je svoje četvrto izdanje u Srbiji dok je u susednoj Hrvatskoj u vrhu top lista.  Sve pod sloganom „Knjiga koja je ujedinila Jugoslaviju“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE