Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Klix.ba: Inicijativa Srbije da region ZAJEDNO NABAVLJA AstraZeneku

  Srbija je pokrenula inicijativu da zemlje regiona zajedno krenu u nabavku vakcine AstraZeneka, saznaje portal Klix.ba.

  Ovaj predlog je već upućen zemljama regiona. „Ministarstvo civilnih poslova BiH zaprimilo je predlog Srbije da se krene u zajedničku nabavku AstraZeneka vakcine na regionalnom nivou“, potvrđeno je portalu.

  U skladu sa nadležnostima, Ministarstvo je predlog prosledilo nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta BiH.

  Portal podseća da je Srbija regionalni lider u vakcinaciji stanovništva, dok BiH ima velikih problema s nabavkom doza. Prve doze direktnom kupovinom još čekamo, a u našu zemlju u sredu stižu prve doze preko COVAX mehanizma i to 23.400 doza Fajzera.

  U Republiku Srpsku je ranije stiglo 40.000 doza ruske vakcine Sputnik V. Federacije je prošle sedmice potpisala ugovor o nabavci pola miliona doza Sputnika V, ali tu isporuku mora odobriti ruska strana i nema informacija kada će se to desiti.

  U FBiH su dosad vakcini samo pojedini zdravstveni radnici i to vakcinama AstraZeneka koje je donirala Srbija.

  SAD: 100 odsto štiti od težih oblika oboljenja

  Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lekova preporučile su upotrebu AstraZeneke, a objavljeni su i dugo očekivani rezultati američkog ispitivanja vakcine koji potvrđuju da je AstraZeneka sigurna i visoko efikasna.

  Rezultati američkog ispitivanja pokazali da je vakcina AstraZeneca sigurna i efikasna. Učestvovalo je više od 32.000 dobrovoljaca, uglavnom u SAD, ali i u Čileu i Peruu.

  Vakcina je bila 79 posto efikasna protiv zaustavljanja simptomatske bolesti Covid-19 i 100 posto efikasna u sprečavanju da ljudi ozbiljno obole. Nije bilo sigurnosnih problema u vezi s krvnim ugrušcima.

  Izvor: Klix

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE