Kiša "potopila" 100.000 tona pšenice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kiša “potopila” 100.000 tona pšenice

  U Srbiji će ove godine zbog kiše ukupan rod pšenice umesto očekivanih 3,3 miliona tona biti oko 3,2 miliona tona ili manji za oko 100.000 tona, kažu u Udruženju “Žita Srbije”.

  Očekivani prinosi po hektaru pre kiša bili su oko 5,1 tonu, a sada su procene da će biti oko pet tona, rekao je za Betu direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza pšenice i uljarica “Žita Srbije” Vukosav Saković.

  On je rekao da žetva još nije završena, u proseku je u Srbiji požnjeveno više od 95 odsto zasejanih površina, s tim što je u Vojvodini sa njiva “skinuto” oko 99 odsto roda, a centralnoj Srbiji oko 90 odsto.

  Istakao je da su česte kiše umanjile i kvalitet zrna oko 60 odsto roda pšenice u Srbiji. “Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijavost zrna, zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta”, rekao je Saković.

  Dodao je da će Srbija imati problema pri izvozu pšenice jer će oko 1,5 do 1,7 miliona tona morati da se proda na strano tržište, a proizvođači će nuditi na prodaju pre svega tu manje kvalitetnu pšenicu.

  Problem sa kvalitetom požnjevene pšenice, prema njegovim rečima, imaju i okolne zemlje jer u Bugarskoj kvalitet lošiji nego u Srbiji, a u Mađarskoj i Rumuniji je pšenica na nivou kvaliteta u Srbiji.

  Saković je rekao da je cena kvalitetne pšenice oko 16,50 dinara za kilogram, a manje kvalitetne 15 dinara. “Nema naznaka o kretanju cene u skorijem periodu na svetskom tržištu, ali treba sačekati kraj žetve u oktobru”, rekao je Saković.

  Prinos pšenice u Srbiji ove godine, prema njegovim rečima, spada u bolje u poslednjoj deceniji, a podaci o analizi kvaliteta i ukupnom rodu očekuju se za desetak dana.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE