Kinezi u Srbiju dovode 1.000 kompanija i otvaraju 10.000 radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi u Srbiju dovode 1.000 kompanija i otvaraju 10.000 radnih mesta

  Srpsko-kineski industrijski park počinje da se gradi naredne godine u Borči i biće baza za hiljadu, uglavnom visokotehnoloških kompanija.

  Na levoj obali Dunava, pored Pupinovog mosta, naredne godine počeće da se gradi prvi industrijski park u Srbiji, vredan oko 300 miliona evra, sa potencijalom otvaranja desetina hiljada novih radnih mesta.

  Detalji ovog važnog projekta razmatrani su na sastanku u Pekingu ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića sa Dong Futangom i Du Feijem, čelnicima kineske kompanije Čajna road and bridž korporejšn (CRBS), koja će graditi i finansirati park.

  Popović je nakon sastanka rekao da se nada da će novembra sa kineskim partnerima biti konačno usaglašeno rešenje ovog projekta, kako bi početkom sledeće godine bio potpisan komercijalni ugovor.

  To će biti najsavremeniji industrijsko-tehnološki park gde će biti prisutne sve velike kompanije iz regiona.

  Memorandum o zainteresovanosti potpisalo je skoro 40 velikih kineskih kompanija, koje žele da budu u parku. Projekte će investirati čak tri velike kineske banke, Eksport-import banka, banka za razvoj i njihova banka za izgradnju, rekao je Popović, koji je i predsednik radne grupe Vlade za realizaciju ovog projekta.

  Ministar je naglasio da su predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping označili ovaj projekat kao jedan od najvažnijih u okviru strateške saradnje dveju država.

  On je objasnio da je na sastanku sa kineskim partnerima razgovarano o modelu zajedničkog upravljanja parkom, finansiranju njegove izgradnje, infrastrukturi, kao i o tehnološkom i inovacionom konceptu i kompanijama koje bi trebalo da rade u okviru parka.

  Park će se prostirati na oko 320 hektara i biće građen u tri faze. U njegovoj osnovi biće pametna industrijalizacija, nove tehnologije, robotika, inovacije, ali i sva podrška modernim, inovacionim rešenjima, kao što su logistika, transport, servis i administracija.

  CRBS, koja je gradila i Pupinov most, jedna je od 500 najvećih kompanija u svetu. Direktor CRBS Dong Futang rekao je da oni imaju iskustvo u izgradnji i upravljanju oko 20 industrijskih parkova širom sveta.

  Mnoge kineske kompanije imaju nameru da investiraju u Srbiji i da budu stacionirane u parku, na primer, firma iz Šangaja koja proizvodi gume, mnogobrojni proizvođači hrane… Oni su nestrpljivi da dođu u Srbiju i nadamo se da će se pregovori ubrzati, zaključio je direktor CRBC.

  Izvor: Novosti, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE