Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi sutra zvanično preuzimaju Bor

  Kineska kompanija Zijin trebalo bi da sutra zvanično preuzme Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor.

  Zijin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

  Kompanija Zijin jedan je od najvećih kineskih proizvodjača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

  Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra (oko 78 milijardi juana), dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra (oko 1,8 milijardi juana). Tenderom je bilo predvidjeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara.

  Podnosilac ponuda mogla je biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje 10 godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

   Za izbor strateškog partnera za RTB Bor stigla je i ponuda ruske firme Ju gold. Ponude za strateško partnerstvo sa RTB Bor, osim kineske i ruske kompanije, dostavio je i kanadski Dajmond fild, ali je ta kompanija ispala iz trke zbog nepotpune dokumentacije. Dosadašnji generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski najavio je ranije da će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   Kineska kompanija Ziđjin sutra preuzima RTB Bor. (Ne)uspesi ove prodaje su: 63 odsto u RTB-u pripada kinezima, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 zapošljenih. Ostala dugovanja RTB Bor do milijardu dolara osta će napaćenom narodu u Srbiji ni krivog ni dužnog, a zaduženog. Sledeći uspeh je što će Sosan sa svojim vremešnim saradnicima ostaće i dalje. S obzirom da menadžment, vođenje proizvodnje, prodaja bakra vršiće partner iz Kine, Sosan ostaje u RTB Bor dok ostaju Kinezi ili dok njega drži Sv. Petar. Za to vreme njegov je zadatak da nauči i poduči Kineze kako se mulja, krade, laže i preleće sa cveta na drugi cvet kao pečilica Maja (ukoliko nije već preleteo kod Kineza i ostavi Vučića na kinesko cedilo) i da pevaju i jašu goste po borskim kafanama, kao što je to uspešno radio on. Za povećanje proizvodnih metalurških kapaciteta Kinezi zadužuju Sosana da dovrši i unapredi svog projekta o modernizaciji topionice. Tu će biti mesto za Grčića, Marinkovića i Antićeve. To će biti Sosanov najkorisniji društveni rad i bolje mu je to nego aps, ono što je muljavinom zaslužio. Kada će pokrenuti najzad istragu za uspešno realizovanih nedela u RTB Bor. Na sutrašnjoj svečanoj primopredaji RTB Bor-palica, Sosan, po običaju, moraće da otpeva svoje hitove, a da li će smeti i da jaše kineze, čuće se.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE