Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina će zaštiti svoje interese u slučaju američke istrage

  Kineska vlada je danas kritikovala naređenje predsednika SAD Donalda Trampa o mogućoj istrazi da li je Peking nepropisno nabavljao stranu tehnologiju i saopštila da će „preduzeti sve prikladne mere“ da bi zaštitila kineske interese.

  U saopštenju ministarstva trgovine se navodi da Trampovo jučerašnje naređenje predstavlja kršenje međunarodnih trgovinskih sporazuma kao i da će Peking reagovati ako kineske kompanije budu pogođene. Nije precizirano koji su mogući odgovori.

  Tramp je naložio američkim trgovinskim zvaničnicima da ispitaju da li Peking suprotno pravilima zahteva od stranih kompanija da predaju tehnologiju u zamenu za pristup kineskom tržištu.

  Organizacije tehnoloških kompanija su pozdravile Trampov potez ali ga je kinesko ministarsto kritikovalo kao „snažan unilateralizam“ koji narušava duh međunarodnih trgovinskih sporazuma.

  „Ako američka strana zanemaruje činjenicu da to ne poštuje pravila multilateralne trgovine i preduzima korake da nanese štetu ekonomskim i trgovinskim vezama naših zemalja, onda kineska strana neće sedeti mirno i preduzeće sve prikladne mere za odlučnu odbranu legitimnih prava i interesa Kine“, navodi se u saopštenju ministarstva.

  Tramp je u aprilu izjavio da će staviti u drugi plan sporove oko pristupa tržištu i valute dok Vašington i Peking zajednički rade na ubeđivanju Severne Koreje da odustane od razvoja nuklearnog oružja, ali su poslednjih nedelja američki zvaničnici nastavili da kritikuju kinesku politiku.

  „Verujemo da američka strana treba strogo da se pridržava preuzetih obaveza i da ne treba da postane uništitelj multilateralnih pravila“, navodi se u saopštenju.

  I pre Trampove jučerašnje objave, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je apelovalo na Trampa da se izbegne „trgovinski rat“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE