Kazne za prodaju istih proizvoda različitog kvaliteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kazne za prodaju istih proizvoda različitog kvaliteta

  Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različitog kvaliteta u Evropskoj uniji.

  Izmenjena je Direktiva o nepoštenim poslovnim praksama koja eksplicitno zabranjuje različit kvalitet proizvoda i diskriminaciju potrošača. Oni koji budu kršili propise biće kažnjeni sa četiri odsto godišnjeg prometa.

  Paralelno sa zakonodavnim procesom u toku je i veliko evropsko istraživanje kvaliteta proizvoda za koje je obezbeđeno 800 hiljada evra iz budžeta Evropske unije. Kako je najavljeno, biće ispitano oko 60 do 70 proizvoda u 19 zemalja EU, a prvi rezultati se očekuju za nekoliko meseci.

  Objavljivanje rezultata trebalo bi da povuče i prve sankcije za proizvođače koji se imali dvostruke aršine za kupce na istočnom i zapadnom tržištu.

  Ovo je svakako zasluga Višegradske grupe čiji su premijeri još krajem 2017. godine sa samita u Bratislavi upozorili proizvođače da ne dele evropske potrošače na one višeg i nižeg reda i da ne prodaju iste proizvode različitog kvaliteta.

  Više nezavisnih analiza potvrdile su da multinacionalne kompanije drastično snižavaju kvalitet svojih proizvoda za istočno i zapadno tržište.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE