Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Katalonija: 90 odsto glasalo za nezavisnost!

  Devedeset odsto glasača na nedeljnom referendumu u Kataloniji je glasalo za nezavisnosti tog regiona od Španije, zvanično je objavljeno noćas u Barseloni na osnovu preliminarnih rezultata glasanja koje je Madrid proglasio ilegalnim.Portparol regionalne vlade Katalonije Žordi Turul je rekao novinarima da je 90 odsto od 2,26 miliona Katalonaca koji su glasali u nedelju, zaokružilo „Da“ na glasačkim listićima, za nezavisnost.

  Rekao je da je skoro osam odsto birača odbacila nezavisnost, a ostatak glasačkih listića je bilo prazno ili nevažeće. Dodao je je da se prebrojava još 15.000 glasačkih listića.

  Turul je rekao da ukupan broj glasačkih listića ne obuhvata one koje je konfiskovala španska policija tokom nasilnih upada u nedelju da bi zaustavila glasanje.

  Najmanje 844 građana i 33 policajca su povređene u policijskim napadima.

  Katalonske vlasti su navele i da je španska policija zatvorila 319 od oko 2.300 biračkih mesta gde je moglo da glasa ukupno 5,3 miliona birača.

  Jedan od dva glavna sindikata Španije je noćas pozvao na generalni štrajk u Kataloniji u utorak u znak protesta zbog nasilja policije kojim je u nedelju poremećen sporni referendum o otcepljenju tog regiona od Španije.

  Sindikata CCOO je saopštio da je pozvao na štrajk „da bi se osudilo nasilje državnih snaga bezbednosti primenjeno radi sprečavanja referenduma“.

  Taj sindikat je takođe pozvao da se danas, u ponedeljak u podne, protestuje ispred gradskih uprava širom Katalonije.

  Predsednik regiona Katalonije, Karles Pućdemon je izjavio da će održati svoje obećanje da će jednostrano proglasiti nezavisnost ako glas „Da“ pobedi na referendumu o secesiji od Španije.

  U govoru narodu preko televizije, Pućdemon je u nedelju uveče, po zatvaranju biračkih mesta, ocenio da je „Katalonija dobila pravo da postane nezavisna država“.

  On je rekao da je katalonskim zakonom utvrđeno da će pobeda sa više od 50 procenata glasova za „Da“ na referendumu pokrenuti donošenje deklaracije o nezavisnosti u roku od 48 sati od glasanja, bez obzira na odziv birača.

  Ustavni sud Španije je taj zakon stavio van snage, ali Pućdemonova vlada je ipak sprovela referendum.

  Pućdemon je još rekao da je u nedelju „španska država ispisala još jednu sramnu stranicu svoje istorije s Katalonijom“.

  Predsednik regiona Katalonije je najavio da će katalonske vlasti uputiti zahtev Evropskoj uniji da razmotri kako su španske vlasti na dan referenduma kršile ljudska prava građana Katalonije.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP Emilio Morenatti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE