Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Kamilji grip“, novi opasni virus širi paniku po svetu

  Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani „kamilji grip“ – potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, uznemirila su javnost.

  Svima koji se vraćaju iz Katara savetuje se da prate da li imaju simptome „kamiljeg gripa“, koji uključuju kašalj, povraćanje i povišenu telesnu temperaturu.

  Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati.

  „Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj“, navodi Kon.

  „Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače bila su samo dva slučaja u toku cele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva.“

  Od 2012. godine, ukupno u čitavom svetu bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neka ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj, navodi Kon.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE