Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spavanje, buđenje ujutru

  4 saveta kako da se probudite naspavani i odmorni ujutru

  Više od 60 odsto Amerikanaca jedva da se budi odmorno sa osećajem energije, prema istraživanju koje je sproveo RestoreZ 2020. godine. Ali nada nije uzgubljena, jer postoje ponašanja koja mogu da povećaju vašu budnost ujutru i održe vas budnim do kraja dana, kazao je Rafael Valat, istraživač u Centru za nauku o ljudskom spavanju na U.C. Berkelej.

  Valat je nedavno bio koautor studije „Nature Communications“ koja je posmatrala određene navike koje mogu da poboljšaju energiju nakon sna.

  Da bi se utvrdilo koje aktivnosti daju ljudima energiju, od pojedinaca je zatraženo da zabeleže koliko su se budni osećali nakon ustajanja iz kreveta i tokom ostatka dana. To su bila ponašanja koja su bila povezana sa budnošću.

  „Recept“ za povećanu budnost ujutru

  Bavljenje fizičkom aktivnošću može da bude od pomoći. Što je veća fizička aktivnost, budnije se osećate sledećeg dana, kaže Valat za CNBC Make It.

  Spavanje duže i/ili kasnije nego što obično praktikujete, tj. dodatnih 30 minuta.

  Doručak sa visokim sadržajem ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom poput integralnog hleba, ovasa i smeđeg pirinča – uz izbegavanje ugljenih hidrata sa visokom glikemijom kao što su krompir, beli pirinač i beli hleb.

  hrana

  Hrana ujutru (Pixabay)

  Izbegavajte obroke za doručak sa visokim sadržajem šećera ili koji sadrže prekomernu količinu proteina, jer mogu da smanje budnost.

  Više od 800 učesnika je dobilo različite obroke za doručak i vodili su dnevnike kako bi zabeležili unos hrane. Takođe su nosili ručne satove koji su pratili njihovu fizičku aktivnost, a pojedinci su prijavili svoje navike spavanja, uključujući dužinu, kvalitet, vreme i regularnost sna.

  Dodatni faktori koji mogu da doprinesu da imate mnogo energije kada se probudite

  Recept opisuje ponašanja koja se veoma lako primenjuju, ali su postojali faktori koji nisu povezani sa ponašanjem, a koji su takođe bili u vezi sa budnošću nakon sna.

  „Koliko je osoba stara, zapravo je imalo značajan uticaj na to koliko se oseća budno tokom dana. Ono što smo otkrili je da što ste stariji, to ste budniji“, rekao je Valat.

  Raspoloženje i sreća su takođe na kraju bili prilično važni za osećaj energije nakon buđenja.

  buđenje ujutru

  San, ujutru (Unsplash)

  „Najveće iznenađenje u studiji je to što smo otkrili super snažnu korelaciju između toga koliko se budno osećate i koliko ste srećni“, naveo je Valat.

  Da bi se istražio uticaj genetike, studija je uključila nekoliko skupova identičnih blizanaca, koji dele 100 odsto svog genoma.

  „Postojalo je 25 odsto doprinosa vaših gena razlikama u budnosti između pojedinaca. U stvari, 60 odsto je određeno okruženjem, a kada kažem okruženje, obično mislim na ove faktore načina života koji se mogu da se promene, kao što su količina sna i raspoloženje“, dodao je Valat.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE