Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako vezati kravatu (Unsplash)

  Postoji 177.147 načina da vežete kravatu, ovo je 5 NAJJEDNOSTAVNIJIH

  Da li ste znali da postoji 177.147 različitih načina na koji je moguće vezati kravatu? Vezivanje kravate, ukoliko ste početnik, ume da bude prava gnjavaža, ali kada uđete u rutinu to ćete činiti sa velikom lakoćom. Ovo je nekoliko jednostavnih načina kako vezati kravatu.

  Kravata ima i svoj međunarodni dan. Taj dan obeležava se 18. oktobra i slavi ovaj aksesoar kao svojevrsni simbol elegancije, ozbiljnosti i svečanosti.

  Smatra se da je evoluirala od marame oko vrata koja je imala drugačiju namenu od današnje kravate kakvu poznajemo, te da se prvi put pojavila u Francuskoj u 17. veku. Prvi ju je poneo Luj XIV, a od tada ovaj dekorativni odevni predmet predstavlja neizostavni modni detalj za mnoge prilike.

  Kako vezati kravatu (Unsplash)

  Kako vezati kravatu (Unsplash)

  Tradicionalno, kravate su ustaljena kancelarijska odeća, posebno za profesionalce. Zagovornici mesta kravate u kancelariji tvrde da kravate uredno razgraničavaju radno i slobodno vreme. Međutim, ona se koristi i u raznim večernjim prilikama, svečanostima, kao deo uniforme…

  Kravata i Hrvatska

  Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a Evropom se i proširila posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili pomenuti Francuzi i nazvali je cravate, a kasnije i drugi evropski narodi pod sličnim nazivom.

  Godine 2003. na Međunarodni dan kravate, u Puli je izvedena autorska instalacija Marijana Bušića „Kravata oko Arene“, koju je  putem svetskih TV stanica videlo više od milijardu ljudi.

  No u poslednjim decenijama kravata nije tako obavezan simbol elegancije i poslovnosti. Uklanjanje kravate kao društvenog i poslovnog zahteva je moderan trend koji se često pripisuje usponu popularne kulture. Iako je bila uobičajena kao svakodnevna nošnja još 1966. godine, tokom godina 1967–69, kravata je skoro svuda izašla iz mode, osim tamo gde je bila obavezna.

  Kako vezati kravatu (Pixels)

  Kako vezati kravatu (Pixels)

  Osamdesetih godina prošlog veka došlo je do oživljavanja, ali 1990-ih, kravate su ponovo pale u nemilost, pri čemu su mnoge kompanije zasnovane na tehnologiji imale zahteve za ležernom odećom, uključujući Epl, Amazon, Ibej, Dženenteh, Majkrosoft, Monsanto i Gugl.

  Jedina država koja je zabranila nošenje ovog odevnog predmeta je Iran. Tokom 1979. godine, nakon Islamske revolucije, zabranjena je u maloj provinciji Gilan, jer je to viđeno kao znak zapadne dekadencije.

  5 najlakših načina da vežete kravatu

  Savršeno odevenom muškarcu ili ženi uvek dobro dođe lepo vezana kravata. Vezivanje kravate za većinu predstavlja pravu noćnu moru. To je jedan od razloga zašto ih mnogi muškarci uopšte i ne nose.

  THE SLIM KNOT – ovaj čvor je možda najjednostavniji način za vezanje kravate, ali je nesumnjivo svestran. Posebno se dobro slaže sa tankim kragnama, košuljama sa malo razigranim rubovima i sa odevnim kombinacijama koje su na liniji između poslovnog i ležernog.

  THE HALF WINDSOR – ovo je klasični trouglasti oblik sa polu-raširenom kragnom u savršenoj proporciji. To je takođe pametna opcija za više, mršavije muškarce jer koristi manje tkanine za čvorove i omogućava da vaša kravata visi duže.

  THE FULL WINDSOR – ovo je jedan od malo zahtevnijih čvorova za učenje, ali ima najveći uticaj. Najbolje se kombinuje sa širokom košuljom sa raširenom kragnom i sakoom sa nešto debljim reverom. Takođe, Full Windsor je pametno oružje za muškarce sa debljim vratom kako bi sve bilo u proporciji.

  KELVIN KNOT – Kelvin je produžetak jednostavnog čvora. Počinje tako što kravata leži iznutra prema spolja, što rezultira obrnutim repom. Ovaj metod proizvodi gipki i uredan čvor slične veličine kao i onaj najjednostavniji, ali malo puniji i ugaoniji.

  ELDREDGE KNOT – za one koji žele da privuku pažnju svojom kravatom, ovaj čvor je pravi izbor, složen i privlačan čvor kravate koji uključuje 15 odvojenih koraka. Za razliku od velike većine čvorova za kravate, Eldredger čvor se pravi korišćenjem malog kraja kao aktivnog. Kada se završi, preostali mali kraj je sakriven iza kragne košulje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixels/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE