Kako selo Vrmdža živi zahvaljujući dobrom biznis planu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako selo Vrmdža živi zahvaljujući dobrom biznis planu

  Stanovnici Vrmdže kraj Sokobanje uspeli su da internet promocijom svog sela u njega privuku ljude sa svih strana sveta, a sada su rešeni da Vrmdža ali i čitava sokobanjska opština postanu poznati po zadrugarstvu i proizvodnji sušenog voća, povrća, šumskih plodova i lekovitog bilja.

  Predsednik Mesne zajednice Vrmdža Slaviša Krstić kazao je agenciji Beta da su meštani Vrmdže uz pomoć opštine Sokobanja osnovili ovog proleća zemljoradničku zadrugu “Agro Rtanj”, a nedavno su projektom nabavke solarnih sušara konkurisali za pomoć države.

  “Cilj nam je da u devet sela sa područja opštine Sokobanja bude rasporedjeno deset sušara kapaciteta 1.000 kilograma, dok bi se u samoj Sokobanji nalazila oprema za pakovanje gotovih proizvoda”, objasnio je Krstić.

  On je kazao da bi dobijanjem sušara, zadrugari dobili mogućnost da sve što proizvedu od voća i povrća i prerade.

  “Sušare bi se nalazile kod zadrugara, tako zadruga ne bi imala troškove zakup prostora niti zapošljavanja radnika jer bi zadrugari radili. Pored njih, sušare bi uslužno koristili i svi ostali stanovnici sokobanjskih sela”, istakao je Krstić.

  Zadruga “Agro rtanj”, dodao je Krstić, otkupljivaće sušene proizvode od zadrugara i obezbedjivati kupce za sve proizvode i na taj način će rizik poslovanja za zadrugare bio sveden na najmanju meru.

  “Korišćenjem takvih sušara dobijali bi se proizvodi poput onih koje su domaćinstva u selima nekada imala. Namera nam da je napravimo lokalni proizvod, da ga brendiramo i da bude prepoznatljiv i izvan Sokobanje”, izjavio je Krstić.

  Kako je kazao Krstić, kupci bi na ovaj način dobili organske, lepo upakovane proizvode sa obronaka planina Rtanj, Devica, Ozren i Bukovik, a meštani sokobanjskih sela imali bi razloga da ostanu na selu i povećaju proizvodnju voća i povrća, i berbu šumskih plodova i lekovitog bilja.

  Izvor: Beta

  Foto: youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE