Kako se u Srbiji otima biznis

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako se u Srbiji otima biznis

  Piše: Milenko Vasović

  Sasvim slučajno, početkom leta čuo sam autentičnu priču o preotimanju jednog  poznatog i dobro razrađenog restorana u Beogradu. Nisam se zadovoljio samo pričom, napravio sam proveru u Agenciji za privredne registre. I, zaista, restoran je privremeno zatvoren, dakle, i to se uklopilo u ostale detalje.

  Pojedinci bliski vrhovima vlasti ne prezaju da preotmu biznis običnom svetu, onim ljudima koji se na bave politikom, ni kriminalom, žive svoj život i gledaju svoja posla. Ali, klika ne da. Zaplet je urađen po scenariju koji se viđa u mafijaškim filmovima, a sve ćešće i u Srbiji.

  Zemljište na kojem je sagrađen restoran vraćeno je restitucijom bivšem vlasniku. Onda je bivši vlasnik instruisan da od gazde restorana traži astronomsku cifru na ime mesečne kirije za zemljište. Nekako uporedo počeli su da dolaze i ljudi koji su zainteresovani da „kupe“ restoran. Gazda zbunjen, ne zna šta se dešava, vreme prolazi, pritisak raste, i onda…

  Kako je dekica kome je vraćeno zemljište duboko zašao u devetu deceniju otvorio je dušu: “neću da nosim greh u grob, naterali su me da vam tražim kiriju od 5.000 evra “,  ispričao je starac vlasniku restorana. E ti koji su naterali dekicu preduzeli su i druge korake ( inspekcije i slično)  kako bi  ugostitelja „ubedili“ da je „najbolje da sve proda“. Naravno, po ceni koju su oni odredili. I, da o svemu ćuti.

   „Posao“ je zaključen, jedino je osoblje odbilo da radi za nove poslodavce, pa je restoran morao da bude privremeno zatvoren.

  Na sličan način su preuzeti još neki restorani i još neka preduzeća. Jedno od takvih uspešnih preduzeća odjednom se našlo u rukama čoveka koji je dugogodišnji prijatelj danas najmoćnijeg čoveka u Srbiji. Istovremeno bivši vlasnik se nigde ne pojavljuje, upućeni kažu da je posle prinudne prodaje napustio Srbiju.

     Ovakvih primera ima još i očigledno je da se radi o pojavi, a ne o pojedinačnim slučajevima. Reč je o klasičnom kriminalu u kome, na žalost, učestvuju i pojedinci iz vlasti, a često asistiraju inspekcije i druge državne službe. Klasičan primer sprege mafije i države.

  Da iza svega stoje moćni i opasni likovi najbolje svedoči tišina u kojoj se sve to događa. Ucenjeni prodavci imovine i biznisa pristaju da glume kako se ništa nije desilo, često ostaju  još jedan period u firmi koja im je oteta. Ne prijavljuju slučaj policiji, ne daju izjave za medije, spremni su da se „zakunu“ kako je sve izmišljeno.

  Otimačina imovine klasična je za predkapitalistički period i obično je reč o otimanju državnog. To smo na primerima pljačkaške privatizacije gledali deceniju, dve unazad. Kako je ponestalo državnog sada se otima i privatna imovina. Razbaštinjeni vlasnici, međutim, znaju da im nema pomoći, da  ih policija i tužilaštvo neće zaštiti, naprotiv isporučiće ih mafiji.

  Interesantno je i da udruženja privrednika o ovome ćute, valjda se njihovi članovi nadaju da oni neće biti na udaru. Ali, kad egzekutori i „kupci“ pokucaju na vrata tada će već biti kasno. Kako neko reče živimo u vremenu kada je država gora od naroda.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Kiza

   To se masovno dešava. Nema dobrog restorana u Beogradu koji nisu napali. Uglavnom je varijanta da traže nešto što može da kompromituje rad restorana i za to se zakače, tako da postoji izbor - ili pristaješ na ucene, ili ti stalno šalju inspekcije, tako da je normalan rad restorana onemogućen. Naravno, sve se odvija zakulisno, tako da se sve to teško provaljuje sa strane...

  • Milos

   Imena. Bez imena, ovo je samo neki zaverenicki scenario...

  • Predrag

   Slažem se sa svime što je napisano samo treba izneti konkretna imena restorana i firmi. To bi verujem nešto pokrenulo tj. klupko bi počelo da se odmotava.

  • D'Epere

   Franš

   • Franš

    Franš je izgrađen na mestu na kom pre toga ništa nije postojalo, tako da nije reč o njemu.

  • Vračarac

   Hahaha... Sve piše! Svaka čast!

  • Razmisljam na glas

   Pocece da radi metak, kao devedesetih. Nece moci obican narod vise da trpi bagru koja se bogati. Zivi bili pa videli!

   • Sasa

    Legalan biznis se odvija i legalno stecenom, legalnom objektu. Sve ostalo su manipulacije.

  • Kokan

   Bata i drugari.

  • Vračarac

   Franš radi... Dakle nije on i nije promenio vlasnika... Verujem da ovakvih stvari ima, ali uvek ih je i bilo... Uvek je mafija tražila (i nalazila) puteve za sprovođenje svojih ciljeva, sa ili bez asistencije nekog državnog činioca. Ali ne podržavam ni ovakve tekstove samo neka insinuacija bez ikakvog konkretnog imena ili naznake... Bezveze,

  • Caric

   Radi se o Dijagonali. Meni lično pokušavaju da otmu klub za koji imam legalno zaključen Ugovor. Vrlo lako ucenjuju, za 60 dana imao sam deset poseta Inspekcija. Isključivali su mi struju, vodu. Jako mi je teško kad pročitam komentare tipa tako im i treba, nije to baš sve čisto i sl. Borim se sa svojom ekipom kao lav i spreman sam da branim svoje dok ne dodju sa bagerima. Ljude kojima su oteli razumem i želim im da što pre nastave dalje. Možda bi bilo bolje da sam i ja tu priču završio pre tri godime da nisam pretvorio svoj i život svoje porodice u agoniju

  • jasna

   Kada zaprete skidnjem glave i pretnjama u vezi porodice, a naročito dece, onda džabe biznis i isterivanje pravde. Ovde je na delu prvobitni kapitlizam i oblici mafije s početka 20 veka u svetu...potrajaće to još dugo...a u takvom poslu jedino rešenje je "klin se klinom izbija"...pa ko preživi.

  • Kangrga

   Restoran je Dijagonala 2.0 u Skerlicevoj ulici na Vracaru ispod Narodne biblioteke.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE