Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako razviti posao uz uštedu energije

  Kako štedeti energiju, smanjiti troškove, a razvijati poslovanje – bila je jedna od centralnih tema seminara koji je ProCredit banka organizovala u Novom Sadu u želji da domaćim privrednicima kroz konkretne primere pokaže koliki su benefiti investiranja u energetski efikasna (EE) rešenja, kao i koliko se takve investicije u Srbiji isplate.

  Ovaj seminar je još jedan u nizu sličnih skupova koje ProCredit banka organizuje u saradnji sa Centrom za tehničku pomoć fonda GGF (Green for Growth Fund – Technical Assistance Facility), kao i svojim poslovnim partnerima iz nemačke konsultantske kuće IPC GmbH (Frankfurt, Nemačka), te preduzećima Steelsoft, Stelex, JUB i Volta technology.

  – Unapređenje energetske efikasnosti predstavlja jedan od izuzetno važnih potencijala za dalji razvoj i unapređenje domaće privrede. Kroz ove investicije moguća su značajna poboljšanja poslovnih rezultata, kao i daleko konkurentnije poslovanje, što je u današnje vreme veoma značajno. Interesovanje domaćih privrednika za ulaganja u energetsku efikasnost je veliko i naša banka je dosad odobrila više od 110 miliona evra kredita kojima smo domaćim privrednicima omogućili da modernizuju svoju proizvodnju, ali i da svoje poslovanje učine znatno efikasnijim i isplativijim – objasnio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

  ProCredit banka je prezentovala rezultate koje je postigla ulaganjem u interne mere za energetsku efikasnost. Sa ciljem da se smanji potrošnja energije i resursa, banka investira u razne EE mere i podiže svest zaposlenih o ovoj temi. Banka je takođe predstavila i rezultate ostvarene u domenu tzv. „zelenog“ finansiranja.

  U toku seminara su takođe objašnjeni i razni benefiti ulaganja u energetski efikasna rešenja, kao i značaj energetskih revizija. Učesnici su informisani da  investiranjem u bolju izolaciju može da se uštedi i do 60% energije. Ulaganje u savremene sisteme grejanja osigurava uštede do 40% energije, a ulaganjem u energetski efikasnu rasvetu moguće je uštedeti čak do 70% energije. Uz takve uštede, domaća preduzeća mogu značajno da unaprede konkurentnost svoje proizvodnje, odnosno da, zahvaljujući nižim troškovima po jedinici proizvoda, osiguraju veći udeo kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: ProCredit banka

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE