Kako preživeti traženje posla?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako preživeti traženje posla?

  Poslali ste biografiju na 50 oglasa za posao, grickate nokte, pikirali ste neke firme gde biste baš voleli da radite, i sad treba da čekate? Kako!? Nervozni ste, nestrpljivi, u neizvesnosti – kako preživeti?

  Umrežavajte se

  Okrenite se sređivanju vašeg online prisustva, posebno se fokusirajte na LinkedIn i prezentujte se svetu u pravom svetlu. Sigurno osećate da je došlo vreme da se uozbiljite: bez razuzdanih fotki sa ludih žurki na Fejsu, bez slika sa naočarima za sunce na profilnoj na Instagramu. Birajte pažljivo kako sebe predstavljate, sada ste svoj asistent, menadžer, PR, stilista i marketinški direktor.
  Na LinkedInu se povežite sa ljudima iz svih branši, pošaljite im poruku zahvalnosti, budite prisutni i vrebajte svoju priliku.

  Vežbajte

  Vraćanje u formu nakon šest meseci provedenih u bibliotekama trebalo bi da bude prvi prioritet diplomca. Bićete sigurni tokom intervjua za posao, porašće vam elan, rastegljivost, kondicija i bićete spremni da pokorite svaku poslovnu atmosferu. Manje ćete misliti na čekanje kada imate šta da radite.

  [preporucene_vesti ids=”249204″]

  Započnite blog

  Blogiranje o vašoj oblasti od interesa je odličan način da demonstrirate strast prema vašoj izabranoj karijeri. Nikad o alkoholu i o tome koliko mrzite svog bivšeg. Pišite o svojoj niši i svaki poslodavac koji poseti vaš blog biće impresioniran. Možda da pišete blog o tome kako preživeti traženje posla? Povežite blog sa LinkedIn-om.

  [preporucene_vesti ids=”248052″]

  Čitajte iz zadovoljstva

  Pa, evo nekih dobrih vesti dok čekate da vam odgovore na prijave za posao: Sećate li se kako je bilo čitati knjigu samo zato što ste mogli? To retko i zastarelo zadovoljstvo može biti vaše još jednom. Uživajte sada, možda ćete imati previše obaveza kada se zaposlite. Nadgrađujte se, čitajte sve o sferi posla koja vas zanima ili radite na obogaćivanju svog rečnika čitajući klasike. Sada možete da idete na predavanja koja vas zanimaju, a ne zato što morate.

  [preporucene_vesti ids=”263951, 287823″]

  Ne upoređujte se sa drugima

  Spasićete sebe iz ovog vrzinog kola i toksične navike ako se posvetite sređivanju zaostalih poslova – sada konačno na red dolaze nagomilane skripte, novine, stare reklame, papiri koje ste čuvali iz zaboravljenih razloga, pretresanje ormara i oslobađanje od viška stvari. Ne lažite da nemate šta da obučete. I da nemate one komade koje niste obukli više od 5 godina, koje se razvlače po ormaru, jer ćete ih jednom MOŽDA nositi. Bacite to! Sve je to nakupilo lošu energiju u vašem domu.

  VISION BOARD

  Napravite kolaž života koji očekujete. Sklopite kolaž od slika koje predstavljaju vaše, želje, snove, nadanja. Pucajte na veliko. Stavite vilu iz snova, sanjano putovanje, preskupu plastičnu operaciju, tašnu koja košta kao automobil – mi ne osuđujemo. Fokusirajte svoju energiju na svoje snove, podesite svoju frekvenciju naviše i tražite to od sebe.
  Ovo radite na godinu dana ili dve. A onda razradite kvartalni plan kako ćete to postići. Nema veze što sad ne radite i nemate novca. Kad vas pozovu na razgovor za posao, bićete spremni. Znaćete šta želite, kuda idete, bićete nezaustavljivi.

  Istražite kompaniju koja vas zanima

  Istraživanja su pokazala da pri traženju poslova bolje prolaze izbirljivi. To znači da pre nalaze posao na boljoj i višoj funkciji oni koji provedu više vremena pripremajući svoj CV i online prisustvo prema potrebama željenog poslodavca. Površni nezaposleni koji klikću na “sve što ima” jer im treba novac, dobijaju i takve odgovore, površne ponude za “običnog radnika”. Zahtevajte poštovanje i dobićete ga. To znači utrošak vremena pri istraživanju kompanija i njihove strukture. Pre svega, poslodavci traže nekoga ko je strastven prema kompaniji, žele ljude za koje procene da će se truditi. Pretplaćivanje na industrijske časopise je korak u pravom smeru, ali za stvarno insajdersko znanje najbolji je odlazak u glavnu kancelariju firme.

  Honorarni rad

  Razmislite o stažiranju kao superheroj kancelarije. Gde god da je fotokopiranje, bićete tamo. Gde god da je neko žedan, donosićete im čaj. Gde god je neko bolestan, naći ćete kratkoročno zaposlenje. Vi ste iznad sitnih rivaliteta u kancelariji, odvojeni od ogovaranja, niste pozvani na piće posle posla. Pojavljujete se samo kada je potrebno i nestanete mnogo pre nego što neko može da nauči vaše ime. Vi ste Praktikant. Bar dok ne nađete nešto bolje.

  Započinjanje biznisa – Ideje su novac

  Svi uspešni biznisi počeli su kao ideje. Sve ideje su potencijalno uspešni biznisi. Kuke za šešire? To je posao. Grafitne olovke? To je posao. Vi ste možda sledeći svetski mogul. Zašto da čekate da vam odgovore na prijavu. Krenite nešto odmah da radite.

  Obucite se da bi impresionirali

  Da li ste čuli frazu: “Obucite se za posao koji želite, a ne za posao koji imate“? To funkcioniše. Kada vas pozovu na posao obucite se za poziciju do koje želite da stignete, a ne za onu za koju vas pozivaju. Tako ćete sigurno ostaviti dobar utisak na poslodavca koji pored sebe želi ljude koje možete da upamtite. Od 1958. do 1964. godine, anonimni bankovni službenik u Ohaju dolazio je na posao svakodnevno u odelu astronauta. Ljudi su mu se smejali, pokazivali prstom i tražili da razgovaraju sa njegovim nadređenim. On se poslednji nasmejao. Ime mu je bilo Neil Armstrong.

   

  Konačno, ne brinite.
  Bićete u redu.

   

  [preporucene_vesti ids=”277194, 289451, 247675, 288865″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Pexels

  Piše: M.Gligorić/ B.M

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE