Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je Španija rešila problem PRAZNIH NEKRETNINA?

  Španska vlada najavila je da će se ozbiljno suočiti sa stambenom krizom, usvojivši predlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine i više poreze za one sa više praznih stanova.

  Predlog zakona predviđa porezne podsticaje za stanodavce spremne da snize cene stanarina za minimalno pet odsto na područjima sa velikom potražnjom za stanovima.

  Tela regionalne uprave moći će da proglase veliku potražnju ako prosečno domaćinstvo troši više od 30 odsto neto primanja za najam ili za hipoteke i račune, odnosno ako su cene nekretnina porasle više od pet odsto.

  Povrat poreza od 70% ako se stan iznajmljuje mladima

  Vlada predlaže povećanje stope povrata poreza sa 60 na 70 odsto iznajmljivačima koji prvi put stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama izrasta od 18 do 35 godina.

  Za veći povrat poreza kvalifikovali bi se i oni koji stave svoje nekretnine na raspolaganje državi u programu subvencionisanja socijalnih stanova.

  Stopa povrata ostala bi nepromenjena za stanodavce koji su u poslednje dve godine preuredili ili poboljšali svoje nekretnine, a bila bi snižena na 50 odsto za sve ostale.

  Šta ako poseduju više nekretnina?

  Kako bi se rešio problem praznih stambenih prostora, ljudi koji poseduju više od četiri stambene nekretnine morali bi da plaćaju veće poreze ako jedan ili više njihovih domova ostane prazan dve godine, osim u slučajevima radova i renoviranja.

  Nacrt zakona želi da reši i problem manjka cenovno dostupnog stambenog prostora, definišući “velike stanodavce” kao subjekte s 10 ili više nekretnina i rezervišući 30 odsto novogradnje za socijalno stanovanje te najavljujući fiskalne podsticaje za investitore u tom programu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE