Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Istanbulu otvoren Ataturkov kulturni centar

  U Istanbulu je večeras otvoren Ataturkov kulturni centar (Atatürk Kültür Merkezi), a svečanosti koja je ujedno bila i deo programa obeležavanja 98. Dana Republike, prisustvovao je i predsednik Republike Turske, Redžep Tajip Erdogan sa suprugom.

  “Ovo zdanje je mesto gde se najjasnije vidi slika stare i nove Turske”, izjavio je u svom obraćanju predsednik Redžep Tajip Erdogan. “Kao što je uvek i po svakom pitanju to slučaj, i ovog puta smo u prepirkama o Ataturkovom kulturnom centru svojim radom i zaslugama rekli svoje. Stavljajući  ciljeve za 2023. godinu ispred svega i radeći danonoćno na tome da ih ostvarimo pokušaćemo da vratimo dug onima koji su osnovali našu državu. Nećemo dozvoliti nijednoj prepreci, zamci i nijednom napadu da nas spreče da ostvarimo ciljeve koje smo postavili za stogodišnjicu od osnivanja naše Republike”, dodao je Erdogan.

  Prvobitno izgrađena 1969. godine, sa namerom da bude glavna scena Državne opere i baleta i Nacionalno pozorište, ova građevina je bila četvrti najveći umetnički centar sveta i još uvek se smatra ikoničnom strukturom tog doba. Nakon velikog požara 1970. godine potpuno uništena zgrada je obnovljena i preimenovana u Atatürk Kültür Merkezi (AKM) i pod tim imenom bila je prepoznata kao centralno čvorište za scenske umetnosti. Vrata kulturnog centra bila su zatvorena za posetioce gotovo deceniju, od 2008. do 2018. godine, kada je postojeći centar srušen kako bi se započela izgradnja nove zgrade.

  U potpunosti renovirani Ataturkov kulturni centar čini 14 spratova ukupne površine 49.000 kvadratnih metara i da sadrži modernu pozorišnu salu za 802 posetioca, kao i opersku salu koja može da ugosti čak 2.040 ljubitelja opere i orkestar od više od 100 izvođača. U okviru centra nalaze se i izložbeni prostor, biblioteka, bioskop, konferencijska sala, prodavnice, kafići i restorani, a sve hale opremljene su najkvalitetnijim materijalima za akustične, zvučne, svetlosne i vizuelne sisteme. Ekološki pristup gradnji centra ogleda se u sistemu zelenog krova dizajniranog tako da maksimizira dnevnu svetlost i štedi upotrebu električne energije.  

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE