Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Masovni turizam im dolazi glave: Kako je Majorka postala ŽRTVA sopstvenog uspeha?

  Previše automobila i građevinskih projekata, neodrživa potrošnje vode… Masovni turizam pravi sve veće probleme na omiljenom ostrvu Nemaca. Ekolozi ocenjuju da je Majorka na granici izdržljivosti.

  Šta se desilo?

  Saobraćajne gužve na prilaznim putevima koji vode do plaža i izletničkih destinacija, haos sa parkiranjem, nedostatak taksija, a sada još i problemi s pijaćom vodom: Majorka, najposećenije ostrvo za odmor u Evropi, na granici je izdržljivosti – toliko da su pozivi na ograničavanje masovnog turizma sve glasniji.

  „Ne možemo da nastavimo da rastemo“, najavljuje tamošnja vlada i razmišlja o koracima kako da se suprotstavi kolapsu koji preti, prenosi Dojče vele.

  Turisti koji se voze po ostrvu u ovim kasnim letnjim danima, često se osećaju kao da su u svom rodnom gradu.

  Velike gužve u saobraćaju

  Umesto romantične samoće na prelepim putevima uz obalu, oni se nalaze zaglavljeni u saobraćaju.

  Nakon vožnje u konvoju, sledi iscrpljujuća potraga za parking-mestom. U nedostatku parking-mesta, pristupni putevi, prilazi i izlazi za slučaj opasnosti su blokirani.

  Prilaz krivudavim i uskim panoramskim putem je fantastičan, ali može da postane noćna mora u gustom saobraćaju.

  „Ako uskoro ne pronađemo rešenje, u jednom trenutku će se desiti neka nesreća“, kaže gradonačelnik Apesteija.

  Ponestaje vode

  Posle meseci bez kiše, u Deji je morala da se racionalizuje voda za piće. Bunari su prazni i mesto mora da se snabdeva cisternama.

  Zabranjeno je punjenje bazena, bašte više ne smeju da se zalivaju. Uskoro bi mogle da se uvedu i restrikcije vode od po nekoliko sati, jer ona počinje da nedostaje i u drugim mestima na ostrvu kao što su Kampos, Arta, Soler i Manakor.

  S obzirom na sve veće probleme na ostrvu, regionalni ministar za zaštitu životne sredine Mikel Mir zalaže se za obuzdavanje turizma,  ali i građevinske delatnosti, jer se sve više uništava pejzaž.

  Ostrvska vlada je već ranije uvela moratorijum kojim se ograničava broj turističkih kreveta na 430.000. Pored toga, samo tri kruzera dnevno mogu da pristanu na ostrvo.

  Najezda turista posle kovid ograničenja

  Međutim, nakon što je broj turista naglo opao u dve pandemijske godine, 2020. i 2021, privremeno su utihnule i žalbe na masovni turizam. Ovog leta su se gužve vratile, a s njima i problemi.

  Hoteli su u julu i avgustu bili skoro u potpunosti popunjeni. Priliv turista nisu usporili ni rat u Ukrajini, ni galopirajuća inflacija, ni haos na evropskim aerodromima.

  „Posle ograničenja zbog korone, postojala je velika želja da se ode na odmor“, kaže Marija Frontera, direktorka Udruženja hotelijera Majorke.

  U prvoj polovini 2022. došlo je 4,6 miliona turista – gotovo isto kao i u godini pre pandemije. A u julu i avgustu ih je, prema preliminarnim podacima, bilo i više nego 2019.

  Sudeći po rezervacijama, taj trend se nastavlja i u septembru: 2022. bi, dakle mogla da bude još jedna rekordna godina. Uzgred, turisti koji govore nemački daju poseban doprinos turističkom uspehu Majorke,  oni čine gotovo 40 odsto svih posetilaca.

  Prvi hotel samo za žene

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE