Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rižoto

    Kako izgleda tajni recept za rižoto Kraljice Viktorije, ali i šta na meniju imaju Tramp, Putin i Kluni?

    Kuvar Enriko Derflinger, otkriva tajne kulinarskog sveta svetskog džet seta, otkrivajući koja su jela omiljena među najpoznatijim ličnostima.

    Kako izgleda tajni recept za rižoto Kraljice Viktorije, ali i šta na svom meniju imaju Donald Tramp, Vladimir Putin, Džordž Kluni i Džordžo Armani? Ove ekskluzivne informacije Enriko Derflinger podeliće u emisiji „Uranak“ na televiziji K1, donoseći ne samo kulinarske tajne, već i uvid u luksuzne navike svetskih lidera i poznatih zvezda.

    „Imao sam 14 godina kada sam počeo da ljuštim krompir u malom selu kkod jezera Koma, gdde sam odrastao. Onda sam počeo da radim u malim hotelima u Italiji i Evropi. Sa 26 godina, pobedio sam na konkursu za kuvara u Bakingemskoj palati i kuvao sam princezi Dijani, to je san kojii mi se ostvario“ – rekao je Enriko i otkriva tajnu rižota kojii je kraljica Elizabeta obožavala, ali i većina svetskih lidera u Engleskoj.

    „Rižota pravim od osam sastojaka iz Italije; jako dobro maslinovo ulje, rakčići sa Sicilie i taj rižota postao je slavan. Svuda ga pravim, a praviću ga sutra u Srbiji za takmičenje mladih kuvara. Kuvao sam ga za umetnike i političare na samitu G-7 i G -20. On je postao moja noćna mora, jer moram svuda da ga pravim.

    Kuvao za kraljevsku porodicu

    „Više od tri godiine sam kuvao. Princ Čarls je poznavalac kuhinje i vina. Kraljica je uvek bila precizna, jela je u osam sati, a princeza Diana je bila vrlo fleksibilna i otvorena za nova jela. Bilo je jedno sjajno iskustvo“ – kaže Enriko i otkriva šta je kraljevska porodica najviše volela dajede.

    „Princ Čarls voli povrće, ima organsku baštu, pored svog zamka i sam bere povrće i donosi na pripremu. Pokojna kraljica Elizabeta je volela ribu iz Baltmoral zamka u Škotskoj. Takođe sam donosio vina iz Italije, ekstra devičansko ulje i uneo sam tu filozofiju italijanske kuhinje“ – kaže Enriko i objašnjava da je nakon kraljevske porodice otišao u Belu kuću, gde je kuvao za Džordža Buša starijeg, ali i da se veoma razlikuje pristup hrani u Engleskoj i Americi.

    „Kada je u pitanju kraljevska porodica, dugo nismo imali kralja, pa nismo bili upoznati sa tim specifičnostima. Ne možete direktno da se obratite kraljici, morate da sačekate da ona postavi pitanje. Nikada joj ne smete okrenuti leđa. To je veoma specifičan protokol. Pristup morate da prilagodite na poseban način. Obezbeđenje u Americi je mnogo jače, s obzirom na to da su se događali atentati na predsednike. Pristup hrani je takođe potpuno drugačiji. Kada porodica Buš dolazi iz Teksasa, oni obožavaju meso, stejkove, odreske. To je bio potpuno drugačiji pristup, ali svaki na svoj način zanimljiv“, objasnio je Enriko-

    Poklon od kraljice Elizabete

    „Pozvala me je pred svima. Bio sam uplašen jer sam bio prvi Italijan koji je radio za kraljevsku porodicu. Mislio sam da će me otpustiti pred svima. Pitala me je šta želim kao poklon, jer je to bio najbolji rižoto koji je jela te godine. Nisam znao šta da tražim, pa sam zamolio za jedno penkalo koje ću nositi u svom kostimu. To je svakako divan poklon koji sam od nje dobio“, otkrio je Enriko.

    Kraljica Elizabeta II (Beta/AP)

    Enriko je prvu Mišelinovu zvezdu dobio 1994. godine i objasnio šta ona znači u svetu gastronomije:

    „Kada dobijete Mišelinovu zvezdicu, posebno kada ste mladi kuvar koji je tek dokazivao sebe i pokušava nešto novo, to je zaista veliko priznanje. To je medalja koju dobijate i koja ostaje zauvek vaša. To znači da ste postigli visok nivo priznatosti u svetu kuvarstva. To je odlikovanje vaše hrane i svega što pripremate, i predstavlja veliku čast za vas.“ – dodaje.

    5 saveta čuvenog Entonija Bordejna o obrocima van kuće

    Enriko ističe da je imao priliku da kuva i za našeg predsednika:

    „Kuvao sam za naše političare, čak i za vašeg predsednika Aleksandra Vučića. Nije bio zahtevan, ali je veliki poznavalac vina i hrane. Prošle godine je bio gost našeg predsednika u Veroni, tako da sam imao čast da za njega kuvam, što mi je bilo veliko zadovoljstvo.“

    Enriko otkriva svoju filozofiju kuvarskog stvaralaštva, koja se temelji na jednostavnosti i bogatstvu ukusa:

    „Moja filozofija je da četiri sastojka budu na tanjiru, i kada zatvorite oči, sva četiri morate da probate. Imamo nove kapacitete, da kada zatvorite oči, hrana bude fantastična.“ – zaključio je slavni kuvar.

    Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

    Izvor: BIZLife

    Foto: Freepik

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE