Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako EKRANI uništavaju naše OČI i kako da im pomognete tehnikom ’20-20-20’

  Kada smo na poslu gledamo u monitor, konstantno smo na društvenim mrežama i koristimo telefon, kada dođemo kuću upalimo TV ili čitamo nešto na tabletu… svuda ekrani. Naučnici su složni da su oni veoma štetni po naše zdravlje, zato saznajte kako da pomognete svojim očima između ostalog i tehnikom ’20-20-20’.

  Mnogi stručnjaci su zabrinuti jer su poslednja ispitivanja pokazala da su ekrani sa pozadinskim LED osvetljenjem štetniji po naše oči od UV zračenja.

  Oni apeluju da svaki put kada osetimo svrab, peckanje, zamor ili nam se pojavi crvenilo na očima to signalizira potencijalno oštećenje mrežnjače. Preterano gledanje u ekrane elektronskih uređaja uništava različite strukture oka, a šteta je u nekim slučajevima nepovratna.

  Dok neki mogu smanjiti vreme koje provode na zabavnim sadržajima, drugi zbog posla moraju da provode mnogo vremena gledajući u kompjuter. Postoje brojni načini da pomognete sebi ukoliko ste jedna od tih osoba.

  Prvenstveno se trudite da budete odaljeni od ekrana bar pola metra do 70 centimetara. Umivajte se često jer kada se oči isuše one više pate i postavite ekrane u noćni mod, piše ‘msn’.

  Ono što će vam, prema savetima stručnjaka, najviše pomoći jeste da se pridržavate pravila ’20-20-20’. Ono nam dolazi sa zapada, a podrazumeva da na svakih 20 minuta gledate minimum 20 sekundi u objekat koji je udaljen bar 20 stopa od vas ( šest metara ).

  Na ovaj način vaše oči će se odmarati i menjati plan odnosno sa ekrana koji vam je veoma blizu fokusiraće se na udaljeni predeo i tako će se se trenirati očni mišići i odmarati oči.

  Vodite računa na vreme o vašim očima jer ukoliko kasno počnete možda više ništa nećete moći da uradite.

  [preporucene_vesti ids=“263042, 260187, 63403″]

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE