Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da „se nosite“ sa negativnim stavom vašeg kolege?

  Bez obzira na to da li vaš kolega/koleginica ogovara druge saradnike ili se žali na šefa, nezadovoljan je pozicijom ili platom, svi ti negativni stavovi utiču na vaše mentalno zdravlje.

  Evo šta treba da uradite kada se suočavate sa negativnim kolegom i opada vam raspoloženje:

  Vežbajte „emocionalnu inteligenciju“

  Saznajte zašto se vaš kolega ponaša tako negativno u poslednje vreme. Verovatno se dešava nešto u njegovom privatnom životu što ga sprečava da se kontroliše na poslu. Naravno, ne treba „zabadati nos“ u nečiju privatnost, ali treba naći balans kako da se nađete kolegi u nevolji. Saosećajte sa kolegom i ponudite mu pomoć.

  Postavite jasnu granicu

  Negativnost „rađa“ još negativnosti – to vam je začarani krug. Okružite se pozitivnim ljudima. Ako neko konstantno ima negativne komentare i stvara „neprijateljsko“ okruženje, pokušajte da se smirite i da shvatite da je u pitanju posao i da njihov stav ne treba da „nosite kući“.

  Promenite pravac diskusije

  Nekada nećete biti u prilici da izbegnete te negativne komentare i stavove. U tom slučaju, najbolje je da preusmerite razgovor. Ako vaš kolega ima problem sa šefom i svaku pauzu koristi kako bi ga „ogovarao“, pokušajte da skrenete sa teme i fokusirajte se na pozitivne stvari.

  Ukoliko baš ne uspevate da skrenete sa teme, razgovarajte o konkretnom problemu. Moguće je da kolega nije svestan toga koliko je negativan i kako to utiče na vas i na vaš odnos.

  Vaši komentari i ponašanje dok ste na poslu su ogledalo toga kako se predstavljate. Negativnost je zarazna, zato se potrudite da se uzdignete iznad toga. Podsetite sebe i svoj tim da ste svi izabrali da radite to što radite. To kako odlučite da se prikažete svakog dana – pozitivno ili negativno – zavisi od vas.

  Izvor: BIZLife/Thrive Global

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE