Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da se izborite sa šefom iz pakla?

  Niko nije savršen, čak ni vaš šef. Ali šta da radite kada se suočite sa kontrolišućim vođom ili menadžerom koji svakog časa ima nagle izlive besa ? Svi mi se suočavamo sa problemima u odnosima sa ljudima i na poslu i privatno, tako da su nesporazumi na poslu sasvim normalni.

  Pre nego što instinktivno okrivite vašeg šefa, pomislite koliko ste vi sami doprineli problemu. Šta ste uradili ili rekli da doprinete razvoju situacije? Sledeće, zakopajte dublje i zapitajte se zašto vas je ponašanje šefa toliko naljutilo? Da li ste svesni da slabije primate kritiku? Da li vam je uvek bila potrebna pohvala i podrška drugih? Kada jednom otkrijete izvor problema sa vašim šefom bićete sposobni da prepoznate i kontrolišete vaše reakcije u budućnosti.

  Odlučivanje o tome koje su bitke vredne će vam pomoći da odredite kako ćete postupiti u određenoj situaciji. Ako treba da sačuvate vaš posao, razmislite o tome da ružna reč upućena vašem šefu može voditi do otkaza. Pre nego što preduzmete neku akciju, morate da razmislite o tome kako će vaš šef reagovati.

  Kada se borite sa „šefom iz pakla“, postoji najmanje četiri različite opcije koje možete da birate.

  Jednostavno rešite problem. Vaš šef je možda pod velikim stresom ili na poslu ili van njega. Njegovo ponašanje može biti rezultat tog stresa i možda bi najbolje bilo da samo sačekate da taj stres prođe. Važno je da zapamtite da vi kontrolišete kako ćete odgovoriti na šefove reči i akcije.  Umesto što ćete biti ljuti, frustrirani ili primati sve lično – distancirajte se. Vaš šef verovatno nema predstavu o tome kako se osećate i možda ga i nije briga. Budući da se vi osećate uvređeno na vama je da rešavate sopstvene emocije. Veoma je teško promeniti druge ljude, ali zato imate moć da menjate sebe.

  Indirektno rešite problem.  Pošaljite vašem šefu članak koji je povezan sa problemom. U svom email-u biste mogli da napišete da nailazite na taj problem među kolegama i da biste voleli da vas on posavetuje kako da ga rešite. Ovaj pristup vam može pomoći da ukažete na probleme koji postoje i nadamo se da će vaš šef lepo o tome razmisliti i odlučiti da se preispita.

  Pitajte vašeg šefa za savet kako da poboljšate rad vašeg tima. Pre nego što upadnete u kancelariju vašeg šefa i kažete mu šta vam smeta, pitajte ga da li ste zainteresovani da čuje vaše mišljenje. Ako dobijete „zeleno svetlo“  predstavite probleme u što blažem tonu. Želite da vaš šef zna da su vaše namere dobronamerne.

  Pričajte o vašim osećanjima. Kada objasnite šefu koliko ste bili posramljeni kada je kritikovala vaš rad pred celom kacelarijom, njemu će biti teže da postane ljut ili defanzivan. Vaš šef ne može promeniti kako se osećate, ali može da promeni pristup.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE