Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni, komunikacija

  Kako da prepoznate tipove ličnosti zaposlenih i komunicirate na pravi način

  Da li ste se ikada pitali šta odlikuje snažan tim? Da li ste ikada razmišljali kako okupiti različite ljude oko zajedničke svrhe, istog cilja? Da li ste do sada iskusili na svojoj koži značaj dobre komunikacije i međusobnog razumevanja u timskom okruženju?

  Učila sam se timskoj saradnji, na najteži ali i najefikasniji način – kroz iskustvo. Kada sam upoznala PCM (Process Communication Model) shvatila sam da postoji savršen alat koji moje, a verujem i vaše iskustvo stavlja u realne okvire i jednostavna i primenljiva znanja. Danas, PCM je valuta komunikacije u timovima sa kojima radim i sarađujem. A zašto? Zamislite model koji nas uči da smo svi različiti, i savršeni baš takvi kakvi jesmo, koji nam pomaže da pravimo razliku u komunikaciji na dnevnom nivou.

  Vremenom, iskustveno, naučila sam da su najsnažniji timovi oni sačinjeni od najrazličitihih pojedinaca. Kao i u odbojci, koja je moja ljubav iz mladosti, imamo na terenu 6 igrača, 4 potpuno različite pozicije koje imaju razlicite zahteve u visini, brzini, taktici, veštini, ali jednako doprinose i jedna bez druge ne mogu.

  Ovakvi timovi su ujedno i najizazovniji za vođenje i usmeravanje. E tu stupa na snagu PCM. Danas u svom timu imam zastupljeno svih 6 tipova ličnosti uz svo bogatstvo njihove osobenosti. Kako se moj tim bavi ljudima, najzastupljeniji su harmonajzeri – osobe koje su saosećajne, tople koje brinu o drugima i važni su im dobri međuljudski odnosi. Kako uopšte zamisliti HR tim bez njih?

  Ivana Blečić, HR direktor I PCM trener

  HR direktor I PCM trener Ivana Blečić (Foto: Anđela Grozdanić)

  No kada dođemo u polje kreative, potrebe za organizovanjem tim bildinga, kompanijskih događaja – tu na scenu stupa kreativni rebel. Osoba koja sa lakoćom komunicira sa velikim brojem zaposlenih, uživa u zabavnom kontaktu i organizaciji ovakvih uzbudljivih dešavanja.

  Važan deo HR funkcije jesu treninzi i edukacije. Promoter tip ličnosti je kao stvoren za ovu ulogu. Osobe ovog tipa ličnosti su šarmantne , vole scenu, u javnom nastupu se osećaju kao svoj na svome, preuzimaju akciju i prelaze sa reči na dela, idealan tip za trenera, zar ne?

  Naravno, bavljenje ljudskim resursima podrazumeva i baratanje velikom količinom ličnih podataka i poverljivim informacijama. Thinker tip ličnosti koji je odgovoran, posvećen, precizan i pre svega sjajno organizovan je kao poručen za ulogu HR administratora. Poverite ova zaduzenja thinkeru i sigurni ste da ce sve biti završeno u roku i u savrsenom skladu sa svim kompanijskim i zakonskim procedurama.

  Organizaciona kultura je temelj na kome HR gradi svoju strategiju. Ona počiva na vrednostima i uverenjima koja se žive u kompaniji. Persister tip ličnosti ima jake stavove i uverenja, spreman je da ih razmenjuje sa drugima i onda kada pronađe okruženje sa kojim ih deli dobijate člana tima koji sa takvom strašću i entuzijazmom promoviše kulturu organizacije, na način da i “planine pomera”.

  Živimo u vreme digitalizacije, rešavanja kompleksnih problema inovativnim rešenjima, svi smo suočeni sa tim, pa i HR. E tu svoju snagu pokazuje  Imaginer tip ličnosti. Smireni, strpljivi, maštoviti i posvećeni iznalaženju potpuno novih načina za izvođenje kompleksnih zadataka, oni su velika imaginativna snaga svakog tima, oni su ljudi budućnosti.

  Verujem da vam je kao i meni jasno šta čini jedan tim visiko performantnim – Različitost. A upravo ta različitost traži od nas menadžera da konstantno razvijamo svoje veštine komunikacije i fleksibilnost.

  Jednom mi je jedan direktor tokom PCM treninga rekao: “Zasto bih ja razvijao svoju fleksibilnost? Pa valjda sam ja direktor, trebaju zaposleni meni da se prilagođavaju?” Odgovor je jednostavan – najfleksibilniji deo sistema ima tendenciju da upravlja sistemom.

  Ukoliko vas zanima da saznate više o PCM metodologiji ili načinu na koji možete da se upoznate sa ovim modelom posetite web stranicu https://ivanablecic.com/pcm/

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE