Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Kada ti život da limun, ti napraviš limunadu? Pa ne…“ Monolog o moći i uticaju koji ćete upamtiti (VIDEO)

  Kada ti život da limun, ti napraviš limunadu. Prilično jednostavno, zar ne? Pa, ne. Ne ako ste lik u izmišljenom svetu Majka Flanagana, a posebno ako ste Roderik Ašer (Brus Grinvud), neviđeni tajkun neverovatno korumpirane imperije u „Padu kuća Ašer“.

  Monolozi su oduvek bili Flanaganova specijalnost, jer nam ovi složeni, prilično razrađeni verbalni komadi omogućavaju da sagledamo skriveno srce lika, uključujući ono što ih pokreće napred i kako njihovi pogledi na svet boje njihove unutrašnje pejzaže.

  U ovom konkretnom slučaju, slušalac Roderikovog monologa je Ogist Dipen (Karl Lambli), koji upija svaku reč, zbunjen intenzivnom i ironičnom prirodom raspleta.

  Monolog koji krasi treću epizodu serije je nezaboravan iz mnogo razloga. To naglašava Roderikovo nemilosrdno shvatanje sitnica, moći i uticaja, gde čak i skromni, svakodnevni proizvodi poput limuna mogu da se iskoriste za prikupljanje miliona.

  „Kada vam život da limun. Šta radite? Napravite limunadu? Pa ne. Prvo, pokrenete multimedijalnu kampanju da ubedite ljude da je limun neverovatno redak, što funkcioniše samo ako pravite zalihe limuna, kontrolišete snabdevanje, a zatim medijski napad. Limun je jedini način da se kaže ‘Volim te’, obavezan dodatak za veridbe ili godišnjice. Ruže su out, limun su in. Bilbordi na kojima piše da neće imati seks sa tobom osim ako nemaš limun… “, navodi Roderik, naglašavajući kako se takav moralno korumpiran poduhvat može izvesti sa zapanjujućom efikasnošću.

  Roderikov govor ima za cilj da preterano zamućuje, naglašavajući njegovu pohlepu, moralne izopačenosti i mrtav pogled na posao, gde se svaka poslednja kap nade cedi u korist neograničenog profita. Grinvud pojačava ironiju, pošto su Ašeri na čelu kapitalističke mašinerije izgrađene na leđima eksploatisanih i nesrećnih.

  Monolog Roderika Ašera predstavlja fascinantan spoj cinizma, duhovitosti i duboke kritike modernog kapitalizma i medijske manipulacije. Roderikov govor nije samo jednostavno odbacivanje izreke „Kada ti život da limun, napravi limunadu“, već dubok trag o tome kako oportunizam, pohlepa i težnja za moći mogu oblikovati društvene vrednosti i ponašanja.

  Tokom jednog panela na ATKS TV festivalu kreatori su objasnili da je često citirani monolog o limunu bio „samo šala“ sve dok je Grinvud nije isporučio pre kamerom tako nezaboravno.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE