Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada na ulici „zatrube“ automobili bez vozača

  Kalifornija je dozvolila testiranje automobila bez  vozača. Ovakvo testiranje moguće je zbog novih propisa koje su donela kalifornijska regulatorna tela.

  Ovim propisima načinjen je krupan korak ka tome da automobili „na daljinsko upravljanje“ uđu u slobodnu prodaju i konačno izađu na kalifornijske ulice, a kompanije kao što su Tesla i Vejmo predvode tu borbu.

  Do sada je testiranje automobila bez vozača na kalifornijskim putevima moglo da se obavlja isključivo ukoliko bi odgovorno lice u kolima po potrebi moglo da preuzme volan.

  „Ne može se ispitivati kako izgleda istinska, puna samostalnost vozila, osim ako ljudskog bića uopšte nema u automobilu“, kaže Nidhi Kalra, naučni saradnik u RAND korporaciji.

  Ipak, organizacija za zaštitu potrošača Konzjumer Vočdog kritikuje nove propise i tvrdi da takvi automobili još uvek nisu dovoljno bezbedni da izađu na puteve bez ljudskog rezervnog vozača.

  „To će biti kao igranje video igre, osim što će životi biti ugroženi“, kaže Džon Simpson, projektni direktor za privatnost i tehnologiju ove grupe.

  Već pedeset kompanija je dobilo dozvole za testiranje na putevima u upravo u Kaliforniji. Ona je odabrana kao najmljogudnija američka država, a ujedno ima i  poziciju najvećeg tržišta automobila u SAD.

  Po novim propisima, autonomna vozila koja se testiraju na javnim drumovima moraju imati operatera koji daljinski nadzire vožnju i koji je spreman da u slučaju nužde preuzme upravljanje kolima. Operater takođe mora biti u mogućnosti da komunicira sa policijom i putnicima.

  Izvor: DW, BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE