Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Kad u Srbiji plata bude 900 EUR, u Beogradu će biti preko 1.100“

  Prosečna zarada u Beogradu ove godine je 638 evra, a 2012. je iznosila 452 evra, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

  „Kada prosečna plata u Srbiji 2025. godine bude 900 evra, u Beogradu neće biti manja od 1.100 evra“, rekao je Vesić na sednici Skupštine grada Beograda.

  Istakao je da je nezaposlenost u Beogradu prepolovljena i dodao da je 2012. godine bila 16,2 odsto, dok je ove godine 8,1 odsto. Naveo je da je broj nezaposlenih u Beogradu 2012. godine bio oko 108.000, a ove godine je taj broj oko 66.000.

  Broj privrednih subjekata 2012. godine u Beogradu bio je 47.867 kompanija, a danas u prestonici radi 56.272 kompanije, rekao je Vesić.

  Usvojen budžet Beograda

  Skupština grada Beograda usvojila je na sednici budžet za 2021. godinu koji, sa budžetima gradskih opština, iznosi 124.996.624.827 dinara.

  Planirano je da rashodi gradskog budžeta budu za 2,5 milijardi dinara veći od prihoda, odnosno da deficit iznosi 2,52 odsto prihoda budžeta. Budžetski deficit će, kako je rekao Vesić, u potpunosti biti pokriven suficitom koji je prenet iz budžeta za ovu godinu.

  Vesić je na sednici rekao da je ovaj budžet manji od budžeta za 2020. godinu zbog ekonomskih posledica koronavirusa.

  On je rekao da su gradskim budžetom za narednu godinu predviđene kapitalne investicije od oko 18,76 milijardi dinara, što je 15,15 odsto planiranih budžetskih prihoda.

  Novcem predvidjenim za kapitalna ulaganja biće finansirani pripremni radove za izgradnju metroa, završetak Bulevar patrijarha Pavla, izgradnja regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac, završetak izgradnje 14 vrtića u kojima će biti smešteno oko tri hiljade dece, nabavka 100 novih zglobnih autobusa, kao i izgradnja četiri javne garaže.

  „Gradićemo i regionalni vodovod Makiš–Mladenovac, linijski park, izvešćemo rekonstrukciju Kalenić pijace, izraditi projektnu dokumentacije za te i druge projekte. Radićemo i vodovodnu infrastrukturu – opremanje građevinskog zemljišta, vodovodnu mrežu u naselju Ritopek“, precizirao je Vesić.

  Naveo je da su na teritoriji grada u toku ili će naredne godine biti započete investicije koje finansira Republika ili se realizuju kroz javno-privatna partnerstva kao što su Beogradski metro, vrednosti 4,4 milijarde evra, proširenje BG voza, čija je vrednost oko 900 miliona evra, fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu, čija je vrednost 271,7 miliona evra, toplodalekovod Obrenovac–Beograd, vrednosti 191 milion evra, obilaznica oko Beograda, brzi put Novi Beograd – Obrenovac.

  Na tom spisku su i rekonstrukcija Aerodroma „Nikola Tesla“, nova sanitarna deponija u Vinči, kao i izgradnja više bolnica na teritoriji grada Beograda.

  Kako je istakao Vesić, nisu smanjena davanja za socijalnu zaštitu i predškolske ustanove, i nije uzet ni dinar kredita.

  Prema njegovim rečima, dug grada Beograda će na kraju iduće godine biti manji od 300 miliona evra.

  Beograd SMANJIO ZAKUP za 50% u objektima u svom vlasništvu

   

  Izvor: B92, N1, Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ina

   Evo ga, vesic opet bunca.bice povecanje penzije i oteta istog dana povisica.poskupljuje struja, tv predplata i neceg ce se jos setiti.ko zivi sa ispod 30.000 din.,blago njemu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE