Još sedam presuda protiv banaka u korist klijenata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još sedam presuda protiv banaka u korist klijenata

  Organizacija potrošača “Efektiva” objavila je sedam novih prvostepenih presuda u korist klijenata koji su tužili banke zbog neosnovane naplate troškova za obradu kredita.

  Kako piše na sajtu “Efektive”, dve presude je doneo sud u Novom Sadu, a pet presuda sud u Somboru. U prvostepenim presudama se navodi da su ugovori klijenata sa bankama “ništavni”, da banke nisu imale pravo da naplate proviziju za obradu kredita.

  Zato se, piše u odlukama sudova, nalaže da tužena strana, banke, isplate troškove parnica i druge sudske troškove klijentima.

  Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je nedavno da banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita i da se u ugovoru klijenta i banke o kreditu navode uslovi pod kojima se odobrava.

  Nakon što je krajem prošle godine Apelacioni sud u Beogradu doneo pravosnažnu presudu u korist klijenta, jer je, kako se navodi, banka nesnovano naplaćivala troškove obrade kredita, veliki broj građana širom Srbije je podneo tužbe sudovima.

  Dugalić je povodom odluke Apelacionog suda da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita jednom klijentu koji je tužio banku, rekao da se taj sud pozvao na Zakon o obligacionim odnosima, a da kreditni odnos između klijenta i banke uređuju još dva zakona.

  Prema računici “Efektive”, banke su u proteklih 15 godina za obradu kredita od klijenata naplatile više od 100 miliona evra.

  Izvor: Dnevnik/Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE