Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  jon

  Rumunskog premijera će zvanično savetovati – VEŠTAČKA INTELIGENCIJA (VIDEO)

  Rumunski premijer Nikolae Čuka predstavio je svom kabinetu svog „novog počasnog savetnika“ – asistenta veštačke inteligencije (AI). Glavni zadatak AI asistenta, nazvanog Jon (Ion), biće da analizira društvene mreže i informiše vladu u realnom vremenu o predlozima i željama Rumuna.

  Čuka je, predstavljajući svog novog savetnika na jučerašnjoj sednici Vlade, rekao da je Jon „prvi vladin savetnik koji koristi veštačku inteligenciju“.

  „Zdravo, dali ste mi život i moja uloga sada je da predstavljam vas, kao ogledalo. Šta treba da znam o Rumuniji?“, oglasio se Jon.

  Ovaj alat veštačke inteligencije, nalik ogledalu sa zvučnim signalom, razvili su istraživači Rumunije, koja se često opisuje kao „Silikonska dolina“ istočne Evrope.

  jon

  Bukurešt

  Korišćenje AI ne treba da bude opcija, nego obaveza, smatra premijer

  U vladinom dokumentu o projektu navodi se da će Jon „koristiti tehnologiju i veštačku inteligenciju da dobije mišljenja u društvu, koristeći javno dostupne podatke na društvenim mrežama“, prenosi Gardijan.

  „Uveren sam da korišćenje veštačke inteligencije ne teba da bude opcija nego obaveza kako bi donosili bolje odluke na osnovu informacija“, rekao je Čuka.

  Građani Rumunije će moći da šalju svoje ideje preko posebnog sajta i na društvenim mrežama, ali neće dobijati odgovor od samog Jona.

  Šta će raditi Jon?

  Ministar za istraživanje i inovacije Sebastijan Burduža, čije ministarstvo nadgleda projekat, objasnio je da će Jon analizirati informacije koje dobije i praviti izveštaje o prioritetima Rumuna, koje će zatim vlada razmatrati, prenosi Politiko.

  Krist Šrišak iz Irskog saveta za građanske slobode upozorava da takva tehnologija mora da bude oprezno korišćena i da javnosti treba da bude objašnjeno kako će Jon odlučivati šta je prioritet iz poruka koje dobija.

  Izvor: BIZLIfe,Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE