Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jedini zvanični ČAROBNJAK na svetu dobio OTKAZ

  Krajstčerč je bio jedini grad na svetu sa zvaničnim čarobnjakom na platnom spisku, ali sad ga je izbacio sa platnog spiska i to posle 23 godine radnog staža.

  Jan Brankeberi Čenel (88) godišnje je zarađivao 16.000 novozelandskih dolara (oko 9.800 evra) za „čarobnjačku magiju“ i promociju grada.

  Međutim, gradski oci odlučili su da raskinu ugovor sa njim, navodeći da Krajstčerč ide u modernijem i raznovrsnijem smeru.

  Krajstčerč je jedini grad koji je imao službenog čarobnjaka od 1982. godine, piše na veb stranici gradskog veća.

  Čenel je lokalnim medijima rekao da se „više ne uklapa u vibracije grada jer je provokator“. „Oni su gomila birokrata koja nema maštu“, rekao je on za novozelandsku veb stranicu Staf.

  Od kada je počeo da radi kao službeni čarobnjak, pre više od dve decenije, Čenel je plaćen ukupno oko 368.000 dolara.

  Prema njegovoj veb stranici, on ima vozačku dozvolu Novog Zelanda i njoj umesto imena i prezimena piše – Čarobnjak (The Wizard).

  Bio je jedna od turističkih atrakcija u Krajstčerču.

  Tokom suša je prizivao kišu raznim plesovima na Novom Zelandu i u Australiji, a 2009. godine bio je na spisku zvanica za rođendan britanske kraljice.

  Asocijacija direktora novozelandske umetničke galerije 1982. godine proglasila je Čenela za živo umetničko delo.

  Ali takođe je kritikovan zbog komentara o ženama. „Nikada ne udarajte ženu jer mnogo lako pomodre“, rekao je u jednoj emisiji u aprilu.

  Rođen u Londonu, Čenel je studirao sociologiju i psihologiju na Univerzitetu Lids pre nego što se preselio u Australiju, gde je predavao sociologiju na Univerzitetu Novi Južni Vels.

  Preselio se u Krajstčerč početkom sedamdesetih godina prošlog veka i postao redovan na gradskom trgu, gde je govorio dok je stajao na merdevinama obučen u dugački ogrtač, a na glavi je nosio šiljati šešir.

  Policija je pokušala da ga uhapsi, ali je to razbesnelo stanovnike, pa je umesto toga određeno da trg bude mesto za držanje govora.

  Nekadašnji premijer Majk Mur je 1990. godine zatražio da se „hitno razmisli“ o tome da postane službeni čarobnjak Novog Zelanda.

  Čenel je je rekao novozelandskim medijima da će se i dalje pojavljivati u gradu i razgovarati sa ljudima kao i do sada. „Nastaviću, moraće da me ubiju da bi me zaustavili“, rekao je.

  Izvor: BBC

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE