Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ON JE USPEO, MOŽETE I VI: Tehnike uz pomoć kojih ćete čitati više od 100 knjiga godišnje

  Daniel Ali (Daniel Ally) je čovek koji trenutno može da pročita oko 120 knjiga godišnje, a nekada je mogao samo jednu ili dve mesečno. Ovu razliku napravio je sam, vežbom, koju deli sa čitaocima sajta ’Success’.

  Čitanje nije uvek lak posao. To je navika koja se razvija. Da biste bili uspešni u bilo čemu što želite da radite morate čitati određenu količinu kvalitetne literature, evo i kako.

  Naučite sami da čitate brzo

  Postoje mnogi kursevi koji će vam pomoći da ovladate ovim tehnikama ali za početak probajte sami. Skoncentrišite se na to da brzo čitate. Vodite se prstom između redova duž stranice. Ovaj metod će vam pomoći da prestanete da čitate u vašoj glavi kao da čitate naglas. Klizeći po slovima i uočavajući, vaše oči će brže percipirati rečenice. Umesto standardnih 200 rečenica u minuti, vežbom možete pročitati čak više od 1.000 reči za 60 sekundi, savetuje Daniel.

  Nemojte čitati od korice do korice

  Ovakav način čitanja polako postaje mit. Time ćete potrošiti mnogo vremena na trivijalan sadržaj. Prosečna knjiga vam nudi samo nekoliko glavnih ideja, dobre knjige nekoliko više, a odlične knjige najviše. Ipak, većina knjiga spada u prvu kategoriju. Autor takvih knjiga napiše zapravo 20 strana dobrog sadržaja i uvije ga u ostatak, jer se knjiga od 20 strana ne bi prodavala. Zato koristite pregled sadržaja pre nego što se upustite u knjigu. Tako ćete razumeti ideje knjige. Obeležite koje delove želite da pročitate i koji su za vas i vašu temu najbitniji. Takođe, kada ’preletite knjigu’ ponovo, studiozno, pročitajte delove koji su vam bitni i ostavite bar pola sata za to. Na kraju, ukoliko je knjiga veoma dobra, ostavite dva tri sata za čitanje po treći put. Tako ćete za manje od tri sata pročitati celu knjigu!

  Postavite vremenske limite

  Ovo će vam pomoći da budete fokusirani. Dajte sebi četiri sata da pročitate knjigu od 200, 300 strana. To uradite sa izuzetnim fokusom. Najbitnije je da znate šta želite od knjige koja vam je u rukama. Uskoliko se primorate da izvučete maksimum iz knjige za to vreme, uspećete. Međutim, ukoliko sebi date mesec dana neće biti discipline i vaše misli će se rasipati. Ljudi često troše vreme na istraživanje dok čitaju. Tako se vaš fokus stalno prebacuje. Uzmite kontrolu nad knjigom, ne obrnuto. Ukoliko nešto ne razumete, zapišite sa strane pa se kasnije osvrnite na to, objasnio je Daniel.

  Prvo čitajte laganiju literaturu

  Ovo je u vezi sa samopouzdanjem. Ukoliko prvo krenete sa akademskim štivom koje ima na hiljade strana, brzina vašeg čitanja će opasti. Počnite sa lakšim temama i knjigama od 100, 150 strana. Počnite od toga što ćete čitati jednu ili dve takve knjige nedeljno, i gledajte sebe kako napredujete. Kada steknete samopouzdanje uzmite knjigu sa više strana. Ipak vodite računa i o tome koliko je neko štivo komplikovano ili zahtevno. Dobro obratite pažnju na to šta drugi misle o toj knjizi.

  Čitajte samo najbolje knjige

  Pre nego što počnete sa nekom knjigom proverite da li je vredna čitanja. Verovatno ste je samo pokupili kao rešenje za neki od vaših problema. Trebalo bi da ste u prvih 10 minuta u stanju da odlučite da li knjiga vredna vaše pažnje, odnosno da li će moći da reši vaš problem. Rangirajte svoju knjigu na skali od 1 do 10. Uverite se da čitate samo knjige koje zavređuju vašu pažnju. Ukoliko čitate knjigu koja vas ne zanima automatski je odbacite. Napravite listu od deset ili 20 knjiga koje želite da čitate i napravite novu listu kada pročitate sve, savetuje Daniel za kraj.

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE