Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bus, prevoznik

  Nemcima javni prevoz kroz celu zemlju 49 evra mesečno

  Od 1. maja Nemci će moći da koriste javni prevoz po jedinstvenoj mesečnoj pretplatnoj ceni od 49 evra.

  Vlada Olafa Šolca je odobrila nacrt zakona ministra saobraćaja Volkera Visinga iz stranke slobodnih demokrata kojom se uvodi jedinstvena mesečna karta za teritoriju cele zemlje.

  Kako je već ranije dogovoreno sa nemačkim pokrajinama, ova pretplatna karta će važiti za većinu sredstava javnog prevoza, osim za međugradske vozove i međugradske autobuse.

  „Sada želimo da brzo pokrenemo zakonodavni proces“, rekao je Vising u video snimku na društvenim mrežama. Pored nemačkog parlamenta i Bundesrata, gornjeg doma Nemačke, nacrt zakona mora da odobri i Evropska komisija.

  Kako je saopšteno izdavanje pretplatnih mesečnih karata biće u nadležnosti 16 nemačkih pokrajina. Uvođenje ovakvog vida jedinstvene pretplatne karte za celu zemlju je naslednik prošlogodišnjeg „transportnog eksperimenta“.

  Da bi podstakla građane da više koriste javni prevoz zbog povećanih cena goriva, nemačka vlada je tokom tri letnja meseca omogućila građanima da se voze takoreći besplatno – za devet evra mesečno.

  Očekivalo se da će uvođenje povoljne stalne mesečne karte za javni prevoz ići brže. Ali, kako piše portal Politiko, savezne i regionalne vlade su se mesecima prepirale oko organizacije i načina finansiranja celog projekta.

  Na kraju je ipak postignut kompromisni predlog po kojem će za ovu vrstu usluge građanima Berlin obezbeđivati pokrajinama 1,5 milijardi evra godišnje do 2025. Regioni će, zauzvrat, takođe doprineti ukupno sa 1,5 milijardi evra.

  Prodaja mesečnih karata po ceni od 49 evra počeće 3. aprila. Već postojeće mesečne pretplate ili putne karte za zaposlene takođe će koštati 49 evra.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE