Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  11 godina nakon Fukušime, Japan razmatra da se vrati NUKLEARNOJ ENERGIJI

  Japan razmatra izgradnju nuklearnih reaktora sledeće generacije i ponovno pokretanje neaktivnih elektrana 11 godina nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči koji je uzdrmao zavisnost zemlje od atomske energije.

  Premijer Fumio Kišida rekao je da je uputio vladinu komisiju da ispita kako bi „nuklearni reaktori sledeće generacije opremljeni novim sigurnosnim mehanizmima“ mogli da se koriste i pomognu Japanu da postigne cilj neutralnosti od ugljenika do 2050. godine, prenose mediji.

  Očekuje se da će savet za „zelenu transformaciju“ podneti izveštaj do kraja godine, rekao je Kišida.

  Promena pravca, koja bi mogla da uključi produženje životnog veka postojećih reaktora, istakla je borbu Japana da obezbedi stabilno snabdevanje energijom zbog rata u Ukrajini i rastućih troškova energije.

  Nekoliko vlada je bilo prinuđeno da smanji zavisnost Japana od nuklearne energije nakon katastrofe u martu 2011. godine, kada je snažan cunami uništio rezervno snabdevanje električnom energijom Fukušime Daiči, i prouzrokovao kvar na tri od šest reaktora.

  Većina japanskih nuklearnih elektrana je od tada neaktivna, dok je vlada rekla da neće graditi nove reaktore ili zameniti stare, strahujući od reakcija javnosti.

  Ako se ostvare, Kišidini planovi bi označili dramatičan preokret tog stava. Zbog rata u Ukrajini, smatra Kišida, Japan bi trebalo da ima na umu potencijalne krizne scenarije.

  „Da bismo prevazišli neposrednu krizu uzrokovanu poremećajem u snabdevanju električnom energijom, moramo preduzeti najveće korake da mobilišemo sve moguće politike u narednim godinama i pripremimo se za svaku vanrednu situaciju“, navodi japanski premijer.

  Ministar ekonomije i industrije Jasutoši Nišimura rekao je da je „izuzetno važno obezbediti sve opcije za redizajniranje stabilnog snabdevanja energijom“ i da bi će te perspektive, razmotriti i sve opcije u vezi sa nuklearnom energijom.

  Japan i odluke- neophodna podrška javnosti

  Kišida je priznao da će vlada morati da dobije podršku javnosti, koja se okrenula protiv nuklearne energije nakon Fukušime.

  Zvaničnici veruju da su birači postali prijemčiviji za nuklearnu energiju zbog rastućih troškova energenata i nakon krize u Tokiju tokom nedavnog toplotnog talasa. Zemlja je u velikoj meri zavisna od uvoznih fosilnih goriva, prenosi Gardijan.

  Sedam reaktora je trenutno u funkciji, a tri su van mreže zbog redovnih bezbednosnih inspekcija.

  Desetine drugih još uvek prolaze kroz proces ponovnog licenciranja prema strožim bezbednosnim standardima uvedenim nakon katastrofe 2011. godine.

  Veća uloga nuklearne energije u japanskoj energetici mogla bi da dovede do ponovnog pokretanja sedam dodatnih reaktora nakon sledećeg leta, uključujući dva u Kašivazaki-Karivi, najvećoj nuklearnoj elektrani na svetu.

  Ponovno pokretanje te elektrane bilo bi posebno kontroverzno, pošto ga vodi Tokyo Electric Power, ista kompanija koja upravlja elektranom Fukušima Daiči.

  Produženje veka reaktora zakonskim ograničenjima

  Vlada će razmotriti produženje životnog veka postojećih reaktora preko zakonskog ograničenja tako što će prilikom izračunavanja njihovog radnog veka isključiti period u kome su bili zatvoreni – u nekim slučajevima i nekoliko godina.

  Postrojenja u principu mogu da rade do 40 godina, ali mogu da nastave da proizvode električnu energiju još 20 godina ako prođu bezbednosne nadogradnje i prođu preglede koje sprovode regulatori.

  Japan je postavio cilj da udeo nuklearne energije bude između 20 i 22 odsto u snabdevanju električnom energijom u 2030. Pre katastrofe u Fukušimi, oko trećine proizvodnje električne energije dolazilo je iz nuklearnih elektrana, ali je 2020. taj broj bio manji od pet odsto.

  Bivši direktori nuklearke Fukušima moraju da plate 97 mlrd. USD odštete

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE