Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Jako bitno i za Srbiju“: Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska – Grčka

  U Bugarskoj je pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana sprovoditi do Grčke, a na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdevanja ruskim gasom.

  Na otvaranju kojem su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, kao i predsednici Grčke, Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je isti tretman za Srbiju kao za zemlje EU, zbog visokih cena energenata.

  On je čestitao bugarskim i grčkim rukovodiocima i rekao je da žali zbog toga što „niko od nas nije verovao u važnost ovog projekta“.gas

  „Ovo je jako bitno za Srbiju jer smo započeli interkonektor između Srbije i Bugarske i biće završen za godinu dana i nadam se da ćemo 2023. godine u ovo vreme da napravimo veliku ceremoniju u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

  Molba predsednici EK

  „Verujem da ćemo imati tešku zimu i jesen, čak i težu nego što je predsednica (Evropske komisije Ursula) Fon der Lajen ovde rekla. Imao sam dilemu pre nego što sam došao ovde kako će se ona odnositi prema meni, ali bila je veoma pristojna i ljubazna. Osećam se malo kao ‘crna ovca’ ovde u društvu prijatelja, a moram da joj se zahvalim iako ne želim da joj laskam. Mnogo nam je pomogla kada je govorila o izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske, a potom i Severne Makedonije“, rekao je Vučić i dodao da bez infrastrukture i podrške EU nikada ne bi bili postignuti ovi ciljevi.

  Beta

  On je zamolio predsednicu EK da uključi i zemlje Balkana u planove članica EU.

  „Mi ćemo vam biti veoma zahvalni, zahvalni Evropskoj uniji i, kao što je neko već rekao za Azerbejdžan pravi prijatelji se u nevolji poznaju. Mnogo vam hvala“, zaključio je Vučić u svom govoru.

  Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

  Gasni interkonektor Grčka Bugarska (IGB projekat) povezuje mrežu prenosa prirodnog gasa Grčke u blizini grada Komotinija sa bugarskom prenosnom mrežom u blizini grada Stare Zagore.

  Sprovođenje tog projekta ima za cilj da obezbedi diversifikaciju, ne samo ruta, već i izvora prirodnog gasa za Bugarsku i širi region.

  Fon der Lajen: Važan doprinos ka ograničavanju Rusije

  Zvaničnici EU i regiona ukazali su, na otvaranju gasnog interkonektora između Grčke i Bugarske, na značaj tog projekat za stabilnost regiona i njegov značaj za energetsku bezbednost Evrope.

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na ceremoniji u Sofiji da je gasovod važan doprinos ka ograničavanju Rusije da koristi svoje rezerve gasa i nafte da ucenjuje i kažnjava EU.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE