Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvoz tri okruga sa juga „težak“ 1,5 milijardi evra

  Nišavski, Pirotski i Toplički okrug u zemlje Evropske unije imaju izvoz vredan milijardu dolara, pokazuju podaci Regionalne privredne komore za 2018. godinu,.

  Za razliku od ostatka Srbije, ova tri okruga imaju u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom veći izvoz od uvoza.

  Presek privrednih aktivnosti za 2018. godinu pokazuje da se najviše izvoze gume za automobile – 450 miliona dolara, cigarete – 185 milona i setovi provodnika za paljenje vozila – 156 miliona, pa su tako Tigar Tyres, Filip Moris i Leoni najveći izvoznici.

  U Nišu, Pirotu i Prokuplju privrednici najviše uvoze nerazvrstanu robu u šta spada, kako kažu upućeni, razna roba – od čačkalica do papirnatih maramica. Druga dva mesta na listi uvoza zauzimaju delovi za sedišta koja koristi Gramer iz Aleksinca i kaučuk koji je potreban pirotskoj fabrici guma.

  Vrednost izvoza Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u 2018. godini bila je blizu 1,5 milijardi dolara. Iako su neka ranija istraživanja pokazala da građani imaju percepciju da od saradnje sa Rusijom imaju najviše ekonomske koristi, brojke i u ovom slučaju govore drugačije.

  Ubedljivo prvo mesto na listi izvoznih destinacija tri okruga sa juga zauzima EU – sa milijardu dolara, a zatim slede zemlje Jedinstvene carinske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan) sa 91 milionom dolara vrednog izvoza, pa CEFTA 85 miliona, a onda EFTA (Švajcarska, Lihtenštajn, Norveška, Island).

  Slična situacija je i sa uvozom, po milionima – EU – 631, JCU – 90, CEFTA – 28 miliona dolara.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE