Izvoz IT industrije u prvoj polovini ove godine milijardu evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvoz IT industrije u prvoj polovini ove godine milijardu evra

  Izvoz IT industrije u prvoj polovini ove godine iznosio je milijardu evra, što čini 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ocenila da je jedan od najvećih problema digitalizacije u Srbiji nerazvijena infrastruktura.

  Matić je na petoj regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama “DIGITAL 2018”, kazala da je prošle godine izvoz IT sektora iznosio 900 miliona evra i da se na osnovu rezultata u prvoj polovini godine može očekivati rast od 30 odsto.

  Prema njenim rečima, prilivi od IT industrije bili bi značajno veći da je postoji razvijenija infrastruktura.

  Ona je ukazala da je jedan od najvećih izazova u procesu digitalizacije uspostavljanje širokopojasnog interneta kojim je tenutno pokriveno 60 odsto teritorije (širokopojasni interent je naziv za načine povezivanja na Internet koji omogućuju velike brzine prenosa podataka).

  Matić je kazala da bi ulaganje od 110 miliona evra u šriokopojasni internet dovelo do rasta u IT sektoru za 16 odsto, što bi omogućilo rast BDP od dva do 2,5 odsto.

  “Na osnovu ovih podataka jasno je da digitalizacija ne može biti zahtev, to je imperativ vremena”, kazala je Matić i dodala da je prošle godine samo u jednom minutu u svetu prosečno razmenjeno 3,7 miliona poruka preko društvenih mreža i poslato 188 e-mailova.

  Matić je rekla i da se Srbija visoko kotira kao zemlja kada je u pitanju sajber bezbednost i razvoj informacionog društva.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE