Izmene zakona za ispravljanje nepravde prema porodiljama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izmene zakona za ispravljanje nepravde prema porodiljama

  Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će se nacrt izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom početkom naredne godine naći u Skupštini Srbije i da će biti u skladu sa finansijskim potencijalom zemlje.

  Ona je za televiziju Prva najavila da je nacrtom, koji je pripremila Radna grupa koja prati primenu tog propisa, predložena izmena nepravde koja je učinjena prema ženama koje su tek počele da rade, pa zatrudnele, kao i prema onima koje imaju visoke plate.

  “Ministri Đorđević i Siniša Mali će napraviti šta je realno i najbolje za mame i buduće mame”, odgovorila je Đukić Dejanović na pitanje da li će biti novca u budžetu za te izmene.

  Ona je najavila i da će osnovice za obračunavanje pomoći majkama sa visokim platama biti podignute na više plata, a ne tri kao što sada zakon predviđa.

  “Broj prvorođenih beba se smanjuje za 1.000 iz godine u godinu, to znači da upravljanje migracijama, posebno mladih i roditelja mora biti fokus kojim će se baviti čitava Vlada”, kazala je Đukić Dejanović.

  Prema njenim rečima, preduzete mere kroz demografske indikatore ne pokazuju popravljanje, ali daju početne rezultate, te da je prošle godine rođeno 160 beba više nego prethodne godine.

  Inicijativa “Mame su zakon”, koju su pokrenule nezadovoljne majke i trudnice, zahtevajći izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom organizovala je protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, 11. oktobra u Nišu, 4. novembra u Novom Sadu i protest ispred Vlade Srbije 15. decembra.

  Izvor: Beta

  Foto: N1 print screen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE