Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izložba slika Gaspara van Vitela otvorena u Beogradu

  Izložba slika Gaspara van Vitela (Gaspar van Wittel) iz umetničke kolekcije Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u okviru koje posluje Banca Intesa, svečano je otvorena sinoć u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. Ovaj ekskluzivni kulturni događaj organizovan je na inicijativu predsednika Upravnog odbora Intesa Sanpaolo Đan Marija Gros Pjetra (Gian Maria Gros-Pietro) koji se nalazi u poseti Beogradu.

  „Veoma sam ponosan što u Istorijski muzej Srbije donosim ova dva umetnička dela koja pripadaju kolekciji Intesa Sanpaolo u Palati Zevalos Stiljano u Napulju (Palazzo Zevallos Stigliano). Intesa Sanpaolo posluje u zemljama koje imaju bogatu kulturu i nasleđe, i veruje da su aktivnosti u oblasti kulture način da se povežu zajednice. Ulaganje u kulturu podstiče društveni napredak i pruža podršku privrednom rastu“, izjavio je Đan Marija Gros Pjetro, predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo.

  Izložbu čine Van Vitelova ulja na platnu sa početka 18. veka, Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona (Veduta di Roma con piazza Navona) i Pogled na Rim sa Trga Pjaca del popolo (Veduta di Roma con piazza del Popolo). Obe slike su tipični predstavnici veduta žanra pejzažnog slikarstva čiji je jedan od glavnih začetnika bio upravo Van Vitel a čuvaju se u Galeriji Palate Zevalos Stiljano.

  „Izuzetno smo ponosni što smo kao deo bankarske grupacije Intesa Sanpaolo u prilici da poštovaocima umetnosti u našoj zemlji približimo deo kulturne riznice Italije i umetničke kolekcije naše matične Grupe. Banca Intesa je na tržištu prepoznata kao vodeća poslovna banka u Srbiji, a u društvenom kontekstu kao finansijska institucija koja svoju posvećenost zajednici iskazuje pre svega kroz ulaganje u razvoj umetnosti i kulture i zaštitu kulturno-istorijske baštine, na šta nas upućuje internacionalno iskustvo naše matične Grupe i koreni koje vučemo iz Italije“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

  Svi ljubitelji umetnosti mogu pogledati izložbu u prostorijama Istorijskog muzeja Srbije do 29. oktobra 2017. godine.

  „Zahvaljujem bankarskoj grupaciji Intesa Sanpaolo što je prepoznala Istorijski muzej Srbije kao značajnu ustanovu kulture u kojoj treba da budu izložena dva umetnička dela iz njene jedinstvene kolekcije“, izjavila je dr Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije.

  Kolekcija Intesa Sanpaolo broji oko 20.000 umetničkih dela, a značajan deo zbirke trajno je izložen u galerijama koje obrazuju mrežu muzeja pod nazivom Galerije Italije (Gallerie d’Italia). Galerija Pjaca Skala (Gallerie di Piazza Scala) u Milanu sadrži kolekciju radova italijanske umetnosti 19. i 20. veka, u Galeriji Palate Leoni Montanari (Gallerie di Palazzo Leoni Montanari) u Vićenci nalazi se kolekcija ruskih ikona, platna venecijanskih umetnika 18. veka, kao i keramika iz Atike i Velike Grčke, dok je u Galeriji Palate Zevalos Stiljano u Napulju izložena Karavađova slika Mučeništvo Svete Ursule, kao i radovi južnoitalijanske umetnosti od 17. do 20. veka.

  Cilj inicijative Galerije Italije je da afirmiše umetničku riznicu Intesa Sanpaolo kroz izložbe, koncerte, radionice, seminare, kao i edukativne programe. Ova inicijativa predstavlja važan deo projekta Kultura (Progetto Cultura), višegodišnjeg plana aktivnosti Grupe u pogledu promocije umetnosti i kulture. U sklopu projekta Kultura Intesa Sanpaolo sprovodi i inicijativu zaštite nasleđa Italije pod nazivom Restituzioni u okviru koje je do sada restaurirano više od hiljadu umetničkih dela.

  Kulturna razmena je važan aspekt ukupne saradnje Srbije i Italije i tradicionalno snažnih odnosa između dve zemlje koji doprinose razvoju obe privrede. Italija je vodeći spoljnotrgovinski partner Srbije i najveći investitor u Srbiju, a Banca Intesa najveća italijanska investicija u lokalno tržište kojom je Intesa Sanpaolo demonstrirala dugoročnu posvećenost Srbiji i stratešku opredeljenost da u njoj razvija svoje poslovanje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Banca Intesa

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE