Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” umetnika Andreja Bjelića

  Otvorena izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” Andreja Bjelića u Bioskopu Balkan

  Izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” umetnika Andreja Bjelića otvorena je u četvrtak, 25. avgusta u Bioskopu Balkan, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta. Na ovim radovima predstavljene su  harizmatične, fantastične figure životinja, koje su heroji Andrejeve priče. 

  Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta, osvrnula se na autorov rad: “Andrej je prosto neodoljiv u svojoj iskrenosti i jednostavnosti – po načinu na koji stvara, po temama koje izdvaja… On sa dosta energije i rada realizuje velike formate, pune svežine i boja. Bjelić nas uvodi u jedan svet na granici između dečijeg crteža, naivne umetnosti i street arta. U njegovoj čistoj prirodi i energiji pronašli smo dovoljno razloga da upravo njegovom izložbom počnemo jesenju izložbenu sezonu”.

  Izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” Andrej Bjelić

  Izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” Andrej Bjelić

  Ana Bodroža, istoričarka umetnosti, u pratećem tekstu izložbe je napisala: “Slikar je i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos. Naziv izložbe, tako, nije “životinje” ili “zveri”, već, zapravo, “ljubimci”, tj. odomaćene, domestikovane životinje,  u nekoj meri pripitomljene i bliske ljudima čak i kada su zapravo iz sveta divljih ili mitskih bića – sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama”.

  U svom tekstu Bodroža je još istakla: “Iako poneke od figura duguju svoje polazište predstavama i grafizmu viđenim u evropskoj heraldici (zmaj, jednorog), zapravo su veoma udaljene od tradicije animalističke umetnosti zapadne Evrope, a mnogo bliže estetskim kodovima i damarima afričkih i vanevropskih civilizacija, ogromnom području umetnosti Drugih.

  Moglo bi se reći, da je ovom konceptu animalizma bliže shvatanje životinja kao simbola, amblema, božanstava, samostalnih entiteta i duhova (od totemskih predstava, pa nadalje) i simbola snage, hrabrosti, zaštite, nepobedivosti, junaštva, nego posmatranje životinja u domenu i u službi antropomorfnog principa i sveta ljudi”.

  O kontekstima radova govore i nazivi slika: “Beli pas koji misli da je zmaj” (i bljuje vatru), “Svetlo-plavi pas koji misli da je zmaj” (i takodje bljuje vatru), “Pas čiji se otac zvao zmaj” (još bliži zmajevskom svetu) , “Mladi zmaj koji juri slavu”, “Plavi lav koji zavija”, “Ponosni jednorog”, “Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom”, “Retki leopard sa plavim pegama”, itd.

  Otvaranje izložbe

  Otvaranje izložbe

  Andrej Bjelić rođen je u Aleksincu 1996. godine, a živi i radi u Beogradu. Crta i slika otkad zna za sebe, inspirisan osećajem sopstva, doživljajem sveta, posebnim osobama i životinjama koje čine važan deo njegovog života. Diplomirao je na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu, na smeru za grafički dizajn. Po završetku formalnog obrazovanja, odlučuje da se posveti slikanju. Januara 2022. predstavio je izbor svojih radova nastalih tokom 2021. na prvoj samostalnoj izložbi „Ovo je Andrej Bjelić“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Bojana Janić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE