Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Duško Radović

  IZJAVA DANA: Zašto kultura više pripada vaspitanju nego obrazovanju?

  Duško Radović, koji je ostavio veliki trag na našim prostorima, juče bi napunio 100 godina. Iza sebe je ostavio brojna pisana dela – aforzime, skečeve, pesme, priče, kao i scenarije za igrane i dokumentarne filmove.

  Pisac je često bio gost u emsijama, među kojima je jedna po kojoj ga ljudi pamte. Reč je o radio emisiji Prvog programa Studija B. U njoj je rekao tri čuvene reči koje su građanima prestonice saopštavale da je novi dan došao – „Beograde, dobro jutro”.

  U jednoj emisiji Radović je govorio o našem kulturnom životu i svom skepticizmu budući da, prema njegovom mišljenju, kultura nema mnogo veze sa obrazovanjem.

  „Kultura više pripada vaspitanju nego obrazovanju, više je stvar morala nego estetike. Mnogo je zamršeniji i delikatniji posao kultivisati narod nego uveseljavati ga festivalima, izložbama itd. Tamo gde se ne primećuje stoji mnogo bolje nego tamo gde je mnogo glasnije. Vrlo sam ovako skeptičan na naš oficijalni kulturni život, na sve manifestacije tog života. Ja verujem da se negde krišom i tajno ostvaruju neki kulturni programi koji su mnogo značajniji od ovog“, objasnio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screeenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE