Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IZJAVA DANA: Za koga li glasa patrijarh?

  Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije saopštio je da Crkva odlučno odbija da se aktivno uključi u političku borbu i počne „da zastupa partijske i političke interese jednog dela protiv drugog dela svog naroda“.

  Politička suština većine napada na SPC, i sa leve i sa desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da Crkva odbija da se opredeli za ovu ili za onu stranu, za jednu ili drugu stranku.
  Na žalost, gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku, u užem smislu te reči, odnosno u političku utakmicu stranaka, a pojedini ljudi, neki bez zadnjih misli a drugi, bojim se iz ličnih interesa imaju i šire utisak da je aktivni politički, pa i partijski, angažman sveštenika ne samo nešto što se od njih očekuje, nego su na isti i obavezni.
  Partijski angažman, bilo kakva vrsta direktnog ili indirektnog podržavanja bilo koje političke opcije zapravo je, narodnim jezikom rečeno, napuštanje sopstvene njive i bavljenje tuđim poslom.

  To ne znači da se Crkva ne bavi politikom u izvornom smislu, politikom kao načinom života, brigom za opšte dobro zajednice. Bavi se i obavezna je da se bavi prosvetom, kulturom, vrednostima koje su obilikovale i oblikuju identitet srpskog naroda. Ali i unapređenjem kvaliteta svakodnevnog života.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE