Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izgled KOVANICE je stvar ZEMLJE koja uvodi evro

  O izgledu nacionalne strane evrokovanica odlučuje država koja uvodi evro, pri čemu mora voditi računa o činjenici da su evrokovanice u opticaju na celom evropodručju, a ne samo u državi članici koja ih izdaje, rekla je portparolka Evropske komisije Dana Spinant.

  „To je stvar zemlje koja uvodi evro“, rekla je Spinant odgovarajući na upit novinara o najavama Srbije da će se žaliti ako Hrvatska na jednoj od kovanica stavi lik Nikole Tesle.

  Ona se pritom ogradila da govori „na prvu loptu“ bez konsultacija sa službama Komisije.

  Sve kovanice evra imaju jednu zajedničku, evropsku stranu, a druga je nacionalna.

  Kako bi se osiguralo da su kovanice i s njihove nacionalne strane odmah prepoznatljive kao evrokovanice, one moraju imati 12 zvezdica koje okružuju nacionalni dizajn, uključujući oznaku godine i ime države koja ih izdaje.

  Svaka država izdavač podnosi nacrte dizajna opticajnih kovanica Veću, Komisiji i ostalim državama članicama čija je valuta evro u načelu najmanje tri meseca pre planiranog datuma izdavanja.

  Ako u roku od nedelju dana od podnošenja nacrta dizajna Veću nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocena, smatra se da je Veće donelo odluku o odobrenju dizajna, sledeći dan po isteku sedmodnevnog roka. Pri tome, države članice EU koje nisu u evrozoni, nemaju pravo glasa.

  U rečenom roku svaka država članica evrozone može obrazloženim mišljenjem upućenim Veću i Komisiji uložiti prigovor na nacrt dizajna koji je predložila država članica izdavateljica ako bi nacrt dizajna verovatno izazvao nepovoljne reakcije njenih građana.

  Dizajni koji se upotrebljavaju za nacionalne strane redovnih kovanica smeju se menjati samo jednom u 15 godina, osim kada su u pitanju promene koje su potrebne kako bi se sprečilo krivotvorenje valute.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE