Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izglasan budžet za narednu godinu – veći za 7,8 % od ovogodišnjeg

  Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog budžeta za 2023. godinu u celini. Budžet je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans, a deficit od 3,3 procenta dogovoren je sa MMF-om.

  Za usvajanje budžeta glasalo je 156 poslanika od 223 prisutna, protiv je bilo 58, a nije glasalo 9 poslanika.

  Pre izglasavanja budžeta, poslanici su se izjasnili o predloženim amandmanima, kojih je bilo 177.

  Koliki su predviđeni prihodi i rashodi?

  Predviđeni ukupni budžetski prihodi i primanja su u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je 7,8 odsto više nego ove godine, dok su rashodi planirani u visini od 2.107,4 milijarde dinara.

  Poslanici Skupštine Srbije završili su juče raspravu o amandmanima, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se glasanjem za ovaj budžet glasati za očuvanje životnog standarda građana Srbije, značajnim izdvajanjima za kapitalne investicije i borbi sa energetskom krizom.

  „Budžet je razvojan jer podržava dalji rast investicija koji nam je neophodan, ali i socijalno orijentisan, jer će nastaviti da podržava i građane Srbije i privredu tokom aktuelne krize pošto nam je neophodno i očuvanje rasta ekonomije, radnih mesta i životnog standarda“, rekao je ministar finansija Siniša Mali o budžetu.

  Kako je istakao, projekcije budžeta su konzervativne, pravljene u skladu sa lošim ekonomskim prognozama u svetu, i daju dozu predostrožnosti kako se posledice eventualne dalje eksalacije krize ne bi odrazile na ukupne ekonomske performanse zemlje.

  Budžetom za 2023. godinu, kako je rekao, predviđeno je dalje povećanje penzija nakon novembarskog rasta, i to do 12,1 odsto već u januaru, povećanje plata u javnom sektoru u istom mesecu, u iznosu od 12,5 odsto, povećanje plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru za 25 odsto, te rast minimalne zarade od 14,3 odsto. Ministar je naglasio i da budžet predviđa dalje poresko rasterećenje zarada.

  „Uz sve to, budžet predviđa nastavak velikih kapitalnih, infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, zdravstva, zaštite životne sredine, sporta. Ne odustajemo od velikih javnih ulaganja i nastavljamo da gradimo Srbiju i u ovakvim okolnostima“, poručio je Siniša Mali.

  On je dodao da su predviđena važna i neophodna ulaganja u energetski sektor, kako kroz izgradnju i obnovu energetske infrastrukture, tako i kroz nabavku svih vrsta energenata.

  „I građani i privreda u svakom trenutku moraju da imaju dovoljne količine struje, gasa, goriva, uglja…“, rekao je Mali.

  Republički budžet Srbije u suficitu 25,4 milijarde

  Izvor: Mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE