Iz Fejsbuka podaci cure na sve strane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iz Fejsbuka podaci cure na sve strane

  Oko 150 kompanija, među kojima su i poznati tehnološki divovi, godinama je imalo povlašćen pristup podacima korisnika Fejsbuka i to bez njihovog znanja i odobrenja.

  Kako piše Njujork tajms, Fejsbukovim nevoljama ne nazire se kraj jer stalno isplivavaju novi podaci oko curenja podataka.

  Između ostalog, otkriveno je da su određene kompanije imale pristup listama kontakata i porukama koje su korisnici privatno razmenjivali. Među njima su Netfliks i Spotifaj, čiji su zvaničnici mogli da čitaju naše poruke, dok su Amazon, Majkrosoft, Soni i drugi tehnološki divovi imali pristup podacima o ljudima s naše liste kontakata, pokazali su interni dokumenti do kojih su u Njujork tajmsu došli, kao i razgovori s bivšim zaposlenima FB i njihovih korporativnih partnera.

  Majkrosoftov pretraživač Bing imao je pristup imenima bukvalno svih prijatelja korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole. Rojal banka Kanade takođe je, uz Netfliks i Spotifaj, imala pristup porukama. Sve tri kompanije demantovale su da su znale u kojem opsegu im je Fejsbuk navodno omogućio pristup korisničkim podacima.

  Amazon je dobio dozvolu prikupljanja imena i kontakt informacija prijatelja korisnika FB, a Jahu je mogao da pregleda nizove objava prijatelja još tokom ovog leta, usprkos tome što su u Fejsbuku tvrdili da su s takvom praksom prestali još pre nekoliko godina.

  Epl je dobio mogućnost prikrivanja svih indikatora prema kojima bi korisnici Fejsbuka mogli da znaju da njegovi uređaji traže pristup podacima, kao i pristup kontaktima i unosima u kalendar bez obzira da li je li korisnik odobrio deljenje tih podataka ili nije. I u Eplu tvrde da nisu bili svesni da imaju poseban pristup i da sporni podaci nikad nisu bili povučeni s korisničkih uređaja.

  Aplikacije tih 150 kompanija navodno su kolektivno tražile podatke miliona korisnika Fejsbuka mesečno. Neki od dogovora te vrste sežu još do 2010. godine, a svi su bili aktivni tokom protekle godine, neki i tokom ove.

  Fejsbuk je priznao da je u nekim slučajevima ostavio deljenje podataka uključeno dugo i nakon što su ugovori i dogovori prestali da važe. Optuženi su i da su delili jedinstvene korisničke ID-ove i s ruskim pretraživačem Jandex i nakon što su ukinuli deljenje tih podataka s drugim kompanijama zbog bezbednosnih rizika. I iz Jandexa su saopštili da nisu bili svesni mogućnosti pristupa, prenosi Index.hr.

  Izvor: Nedeljnik, Njujork tajms, Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE