Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nove MUKE za kompanije, moraju da vrate „KOVID KREDITE“

  Italijanske kompanije suočene su sa novim problemima, moraju da vrate tzv „kovid kredite“.

  Čak 2,7 miliona italijanskih firmi, iz segmenta malih i srednjih preduzeća, tokom pandemije je uzelo kredite za koje garantuje država zahvaljujući kojima su preživeli pandemiju, sada mora da ih vrati.

  Cilj je bio očuvati poslovanja i radna mesta, a jedna od kovid mera u većini država bili su krediti iza kojih stoji država.

  Italijanske kompanije dobile 277 milijardi evra kovid kredita

  Tako je Italija „potegla“ znatno više od većine drugih članica EU: garantovala je za 277 milijardi evra korporativnih kovid kredita, koje njihovi korisnici sada treba da otplate.

  Ipak, baš o momentu kada kreće otplata, dešavaju se i posledice ne samo korone, već i rata u Ukrajini, pri čemu je inflacija uzela maha, a cene su na rekordnim nivoima.

  Preduzetnici sve teže podnose nadolazeće rashode, posebno rast cena nafte i gasa.

  Na koronu se nadovezala i ukrajinska kriza

  Problem je produbljen time što se na krizu izazvanu koronom – praktično nadovezala kriza nastala usled ruske invazije na Ukrajinu, a kao i obično, mali preduzetnici u takvim okolnostima – postaju posebno ranjivi.

  Kako prenosi Rojters, a u slučaju Italije, čak 2,7 miliona firmi iz segmenta malih i srednjih preduzeća – tokom pandemije je uzelo kredite za koje garantuje država.

  Sada se suočavaju sa prvim testom sposobnosti otplate (od juna), a čini se da je za značajan broj tih firma izazov preveliki.

  Razmatra se kako preuzeti upravljanje kreditima

  Kako bi se izbegao talas zatvaranja i prisilne prodaje preduzeća, italijanske vlasti – u potrazi za rešenjem – razmatraju uključivanje državne institucije za upravljanje tzv. „lošim kreditima“, AMCO.

  Vlada je otvorilo ovo pitanje u razgovorima sa upravljačkim strukturama Evropske unije, a ideja je da se prodaja kredita malih i srednjih preduzeća realizuje pre aktiviranja državnih garancija, te da se spreči da firme – u nemogućnosti da otplate dugove – dođu do ivice bankrota.

  Zamisao je da AMCO preuzme upravljanje tim kreditima i tako pomogne preduzetnicima da ponovo „stanu na noge“. Ipak, neće biti lako osmisliti čitavu šemu, tako da se uklopi u EU pravila tržišnog nadmetanja, a da se dopusti bankama da prepuste kredite AMCO-u pod povoljnim uslovima, odnosno  potencijalno iznad tržišnih cena.

  Kako je Italija od rigoroznih mera stigla do „zabranjenog ulaza vakcinisanima“?

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE